Ректорите да са с минимум 10 години трудов стаж, предлагат депутати

Съветът на ректорите, сн. архив БГНЕС

Ректорът да има не по-малко от 10 години трудов стаж във висше училище и да се избира измежду членовете на научно-преподавателския състав. Това предлагат депутати от Реформаторския блок с промени в Закона за висшето образование, които целят да отстранят "парашутистите" от ръководствата на университетите. В момента в закона има ограничение само за броя на мандатите на ректорите– до два, но няма заложени изисквания за стажа им.

Заместник-ректорите да имат минимум 9 години трудов стаж във висше училище, а деканите – минимум 7 години, предлагат още вносителите на поправките, сред които са депутатите Бойка Маринска, Вили Лилков, Борислав Великов, Петър Славов.

В мотивите си народните представители посочват, че сега действащият закон не поставя подобни изисквания за стаж, което често е повод за напрежение както сред академичния състав, така и сред студентите.

"Нормативното уреждане на това изискване ще създаде предпоставки за конкурентност, прозрачност и отчетност и ще елиминира възможността за провеждане на избор "на тъмно"", посочват депутатите.

Изборната позиция на ректора, зам.-ректорите и деканите, техните отговорности, права и задължения в учебен, научен и административен план изискват притежаването на съответен опит като хабилитирано лице, допълват те.

"От друга страна, ще се гарантира притежаването на необходимия опит и компетентност от кандидатите за ръководните позиции, се посочва още в мотивите си депутатите", се казва още в мотивите.

Въпросът какъв опит е необходим за да стане един преподавател ректор стана особено актуален около скандалите в Стопанската академия в Свищов когато протежето на стария ректор Величко Адамов Теодора Димитрова оглави академията след нелегитимен избор. Едва 35-годишна през май тази година Димитрова стана ректор, като две години по-рано се е сдобила с професура, а на 31 става зам.-ректор на академията, само осем години след като я е завършила.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?