Религиозни лидери зоват за освобождаване на британския заложник

Мюсюлмански и християнски религиозни лидери от родния град на заплашения със смърт британски заложник в Ирак призоваха неговите похитители да го освободят.

По-рано в четвъртък терористите излъчиха видеозапис на задържания Кенет Бигли, който моли британския премиер да изпълни искането за освобождаване на жените - затворнички в Ирак.

"В името на Господ, милостивия, ние, като мюсюлмански и християнски лидери в Ливърпул, ви призоваваме като вярващи да проявите милост към Кенет Бигли", каза Акбар Али, председател на настоятелството на джамията в Ливърпул и на Ислямския институт.

Заедно с него на пресконференцията в града в четвъртък беше англиканският епископ Джеймс Джоунс.

Апелираме към тях на базата на тяхната собствена вяра и на тяхната вяра в милостивия Господ, да бъдат милостиви, да проявят съчувствие в тази ситуация и да освободят Бигли, каза Джоунс.

Съпругата на Бигли, която живее в Тайлнад, също помоли похитителите да освободят съпруга ѝ.

"Моят съпруг Кен е обикновен, работещ семеен мъж, който искаше да помогне на хората в Ирак, сред които има много приятели", заяви Сомбат Бигли, цитирана от АП.

62-годишният Бигли беше отвлечен в четвъртък заедно с още двама американци от тяхната резиденция в Багдад. Тримата работеха за близкоизточната компания Гълф Сървисиз.

Братът на Бигли обвини САЩ, че "саботират" освобождаването

Двата американци бяха обезглавени в понеделник и вторник от групировката на Абу Мусаб ал Заркауи Таухид уа Джихад, която заплашва да убие и британеца, ако не бъдат освободени всички жени-затворнички в Ирак, задържани от САЩ.

Американските сили обявиха, че са задържали само две жени: Рихаб Таха и Худа Амаш. Двете са обвинени, че са работели по оръжейни програми на Саддам Хюсеин.

В същото време братът на Бигли заяви, че САЩ "саботират" освобождаването на брат му, като отказват да освободят затворничките.

Пол Бигли каза пред ББС, че се появил лъч светлина, когато иракските министри казали, че жените ще бъдат освободени.

Но САЩ, под чието разпореждане са жените - затворнички, отказали да ги освободят, отстоявайки позицията си, че няма да се поддадат на натиска на терористите.

Временното иракско правителство обяви в четвъртък, че също както Вашингтон, няма непосредствени планове за освобождаване на двете затворнички.

Бигли моли британския премиер да изпълни искането на похитителите

По-рано похитителите излъчиха видеозапис с изявление на Бигли, който отчаяно моли британския премиер за спасението си и призовава да бъдат изпълнени исканията на похитителите.

Видеозаписът не променя позицията на Лондон към случая, заяви британският външен министър Джак Стро.

Нашите сърца са с Кенет Бигли и със семейството му. Но позицията на британското правителство не може да бъде променена заради това, каза той пред телевизия ББС.

Стро определи като "мъчение" за Бигли емоционалния видеозапис, в който британецът се обръща директно към Блеър и го призовава да освободи иракските жени-затворнички. Трябва да ми помогнете сега, господин Блеър, защото Вие сте единственият човек на земята, който може да ми помогне, заявява той.

Алауи не е склонен да освободи Рихаб Таха

Иракският премиер Ияд Алауи няма да се съобрази с исканията на похитители и не е склонен да разреши освобождаването на затворничката Рихаб Таха, съобщи Ройтерс, като цитира правителствено изявление в четвъртък.

В документа се добавя, че Рихаб Таха е една от тримата основни затворници, споменати за евентуално освобождаване след проверка на водените от САЩ многонационални сили в Ирак.

Иракското правителство не е приключило обсъжданията си по въпроса, но министър-председателят посочи, че не е склонен да приеме освобождаването на Рихаб Рашид Таха в този момент, се уточнява в изявлението.

В правителственото изявление се съобщава, че обсъждането на евентуалното освобождаване на Рихаб Таха не е свързано с искането на похитителите.

Споделяне

Още от Свят