"Репортери без граници": 66 журналисти са убити, а 119 отвлечени през 2013 г.

66 журналисти са убити през 2014 година сочи годишният доклад на международната неправителствена организация "Репортери без граници", цитиран от Франс прес.

За сравнение през 2013 година жертвите са били 71.

Броят на отвличанията на представители на медии обаче е нараснал значително - до 119 случая, като 40 журналисти остават заложници,

Обезглавяването на журналист от ислямистки джихадисти в Сирия тази година показва, че репортерите са изправени пред опасна нова заплаха, посочва Ройтерс.

Организацията, отстояваща свободата на медиите, отбелязва, че се наблюдава еволюция в естеството на насилието срещу журналисти и в начина, по който някои видове насилие, включително внимателно подготвяните заплахи и обезглавяванията, се използват със съвсем ясни цели.

Рядко се е случвало журналисти да биват убити с толкова варварски пропагандна цел, шокираща цял свят.

Най-опасна за журналистите тази година е Сирия, където са загубили живота си 15 представители на медиите, следвана от палестинските територии и по-специално ивицата Газа, а също от Източна Украйна, Ирак и Либия.

Китай е страната с най-много пратени в затвора журналисти.

След нея се нареждат Еритрея, Иран, Египет и Сирия. Намиращите се в затвори по света професионални журналисти са 178, а още толкова са пратените в затвора представители на т.нар. гражданска журналистика, отбелязват от "Репортери без граници".

Увеличил се е броят на попадналите в затвора граждани-журналисти във Виетнам.

Броят на отвлечените журналисти се е увеличил с 37 процента, като 90 на сто от похитените са местни репортери. Най-много такива случаи има в Близкия изток и Северна Африка. Около 40 професионални и трима "граждански" журналисти (главно блогъри) все още са нечии заложници в различни точки на света.Журналистите, напуснали страната си в резултат на различни видове сплашване, тази година са двойно повече, отколкото през 2013 г.

Първенството в арестите на журналисти си оспорват две страни: Украйна и Египет, следвани от Иран, Непал и Венецуела.

Украйна държи и рекорда по нападения срещу журналисти.

Споделяне

Още от Свят