След среща при президента:

Решен е проблемът с лекарствата за ветераните от войните, но не и за военноинвалидите

Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че проблемът с лекарствата на ветераните от войните е решен и те ще могат да получават безпроблемно лекарствата, които им се полагат по закон. Тя посочи обаче, че тепърва ще се решават проблемите, които възникват при снабдяването с лекарства на военноинвалидите и военнопострадалите.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев свика среща с представители на здравното, финансовото, военното и социалното министерство, след като бюрокрация и липса на координация между ведомствата остави военноинвалидите без медикаменти.

Военноинвалидите останаха без полагащите им се по закон лекарства заради желанието на властите да прекратят злоупотреби с медикаментите чрез въвеждането на нов ред с утежнена процедура за плащанията към аптеките. Става въпрос за няколко хиляди души на преклонна възраст в цялата страна, които са една от най-уязвимите групи в обществото.

Доскоро военноинвалидите и ветераните от войните взимаха лекарствата си директно от аптеките, а общината поемаше плащанията. В момента обаче инвалидите трябва сами да си плащат лекарствата, а парите да очакват да им бъдат възстановени някога от Агенцията за социално подпомагане.

Атанасова обясни в понеделник, че е взето решение ветераните ще се снабдяват с лекарства от аптеките, които ще се отчитат на НЗОК, а касата ще получава финансиране от Агенцията за социално подпомагане с целеви средства от държавния бюджет. Така ветераните няма да плащат в аптеките.

Атанасова каза обаче, че тепърва ще се решават проблемите, които възникват при снабдяването с лекарства на военноинвалидите и военнопострадалите. Това вероятно ще стане пак по същия начин, но ще се дискутира на следващи срещи.

Към промяната на реда, които обърка ветераните и военноинвалидите се пристъпи, след като бяха засечени злоупотреби с отпусканите лекарства. Така опитът да се пресече далаверата доведе до спирането на медикаментите и промяната на реда, по който се изплащат средствата.

Все още не е подготвена и наредбата за новия начин за заплащане на лекарствата, която трябва да бъде съгласувана между различните министерства.

Миналата седмица Атанасова обяви, че здравното министерство не приема вина за хаоса и обяви, че ведомството ѝ си е свършило работата, но за да бъде решен проблемът са отговорни и финансовото, социалното и военното министерство, които трябва да съгласуват помежду си наредбата за новия начин за заплащане на лекарствата.

Председателите на съюзите на военноинвалидите и военнопострадалите и на ветераните от войните поискаха от военния министър Аню Ангелов да свика Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, но от двете организации съобщиха, че той не се е отзовал на молбата им.

Така се стигна до срещата при президента Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България