"Ромъния либера":

Решението на Европа за независимост от "Газпром" минава през Румъния

България, Румъния, Унгария и Гърция ще представят проект за свързване на националните газопреносни мрежи, наречен Егейско-Балтийски коридор, за който ще поискат финансиране от Европейската комисия. Това пише в четвъртък в. "Ромъния либера" под заглавие "Решението за Европа за независимост от "Газпром" минава през Румъния".

На среща в началото на седмицата в София, в която участваха Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, и Мигел Ариас Канете, европейски комисар по въпросите на климата и енергетиката, представители на четирите страни обявиха, че подкрепят този проект, като следва отново да се срещнат в столицата на България през март, за да уточнят детайлите, продължава изданието, цитирано от БТА.

Румънският министър на енергетиката Андрей Джеря заяви, че Румъния, България, Гърция и вероятно Унгария ще сформират в рамките на група на високо равнище една подгрупа, която ще отговаря за изграждането на Вертикалния коридор (проектът Егейско-Балтийски коридор - бел. изд.), който да осигури свързване на газопреносните мрежи на тези страни.

"Интересува ни най-вече диверсифицирането на доставките на природен газ, така че да повишим степента на енергийна сигурност на зоната", каза румънският министър. По думите му засега това е стратегическа концепция, която ще влезе в оперативен анализ, за да се определи коридорът, цената и източникът на финансиране.

Проектът ще осигури транзит на газ от южната част на континента на запад, така че да увеличи енергийната независимост на европейските страни. Генералният директор на румънската компания "Трансгаз" Петру Въдува заяви пред "Ромъния либера", че компанията се готви да кандидатства през юни за коридор България-Румъния-Унгария-Австрия, чиято стойност що се отнася до Румъния е 560 милиона евро, като 50 процента от сумата да бъде финансирана от европейските фондове, а проектът да бъде завършен през 2019 г.

Енергийният експерт Отилия Нуцу заяви пред вестника, че реализирането на този проект ще позволи включително продажба на газ, купуван от "Газпром", което ще принуди руската компания да бъде по-гъвкава при преговори. Така Румъния ще може и да изнася и да внася газ. Възможно е на румънския пазар газът, който ще бъде доставян от Каспийско море, да бъде по-евтин от този, който се добива в Румъния, защото през 2018 г. трябва да бъде готов южният коридор, чрез който ще се внася газ от Каспийско море, през България и Гърция, каза още Отилия Нуцу.

Според информация от сайта на Европейската комисия е съставен списък от 248 проекта от общ интерес, които ще подкрепят създаването на интегриран енергиен пазар на равнище ЕС. Бюджетът, предвиден чрез Европейския механизъм за свързване, е 5,85 млрд. евро за периода 2014-2020 г. Вече има списък от 34 селектирани проекта, които ще ползват финансиране от 647 милиона евро. Сред тях е и този, който ще свърже България и Австрия през Румъния и Унгария. Европейската комисия финансира проучването по проекта с 1,5 милиона евро, пише "Ромъния либера".

Газопреносната мрежа на Румъния е свързана с тази на Унгария и Молдова, но нито една от тези връзки не осигурява висока степен на енергийна независимост. Властите в Букурещ смятат, че Румъния няма да има нужда да внася газ след 2020 г., когато се надява да започне производство в Черно море, но моментът на започване на добива зависи от операторите на концесиите, отбелязва "Ромъния либера". Вестникът припомня, че компаниите "О Ем Ви Петром" и "ЕксънМобил" обявиха, че са открили голямо находище в Черно море, което според предварителни оценки съдържа между 42 и 84 млрд. куб. м. газ. Това количество се равнява на 3 до 6 пъти годишното потребление на Румъния, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес