Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Режимът в Либия контролира все по-малка част от страната

0 коментара
Режимът в Либия контролира все по-малка част от страната

Полковник Муамар Кадафи контролира все по-малка част от Либия, а от семейството му бяха подадени сигнали, че той се опитва да трансформира властта, като запази в нея водещата си роля, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Кадафи заяви в телевизионно изявление, че Ал Каида стои зад бунта в Джамахирията и определи протестите като "тероризъм".

"Няма какво да искате от мен. Дадох ви властта през 1977 година. Вие решавате какво се случва. Вие решавате дали да има война или мир”, заяви Кадафи, който по-рано се закани да умре като мъченик, но да не отстъпи пред протестиращите.

Петролът доближи за кратко 120 долара за барел, но не ги прескочи

Цените на петрола скочиха с повече от 7.5% в четвъртък, достигайки 119.79 долара за барел, след което леко започнаха да падат. Така бе отбелязан нов кризисен рекорд в цените на петрола, които в момента са на най-високите си равнища от август 2008 г. насам.

Причина за ценовите повишения е неспокойната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка, както и опасенията, че въоръжените сблъсъци може да прескочат границите на Либия и да обхванат и други страни производителки на нефт, най-вече Саудитска Арабия.

Влияние върху пазара оказва и нестабилното положение в самата Либия, която е член на ОПЕК.

още

Либийският ръководител призова хората към спокойствие. Кадафи поднесе съболезнования за загиналите, които нарече "деца на Либия".

Моята власт е само морална, каза Кадафи, който по традиция се представя като лидер на революцията, а не като държавен глава.

Възможна е трансформация на режима

Един от синовете на Кадафи - Саади Кадафи - заяви в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс", че "ще е необходима нова кръв, която да поеме прекия контрол (върху управлението) и да въведе реформи", но баща му ще има важна роля, какъвто и нов режим да дойде на власт.

"Моят баща ще остане като Големия баща, който съветва", заяви Саади Кадафи.

Той съобщи още, че брат му Сейф ал Ислам работи върху нова конституция и ще направи скоро изявление.

Според него близо 85 процента от Либия е "много спокойна и много сигурна". Той прогнозира още, че режимът ще си върне контрола върху Източна Либия, "рано или късно".

Кадафи контролира все по-малка част от Либия

В същото време обаче кореспондентът на ББС в страната съобщи, че Кадафи контролира съвсем малка част от Източна Либия.

Противниците на режима на Муамар Кадафи, които контролират положението в Източна Либия, имат намерение да организират поход до Триполи, за да свалят Муамар Кадафи, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Противниците на Кадафи са установили контрол над район в източната част на страната - от границата с Египет до района на град Адждабия, намиращ се на 160 километра от средиземноморския бряг. Според очевидци, цитирани от Ройтерс, в този град обикалят въоръжени цивилни.

Репортери на Ройтерс, влезли в Либия от Египет, казаха, че не са видели признаци за правителствен контрол в района от източната граница до Бенгази. Местни милиции патрулират улиците на градовете в този участък на страната.

Градовете Тобрук, Дерна и Бенгази - центърът на опозицията срещу режима, разположени на около 1000 километра източно от Триполи, са в ръцете на опозиционерите, според журналисти и местни жители, предаде Франс прес. Този район на север граничи със Средиземно море, а на юг с либийската пустиня.

Там има големи петролни залежи, от които влизат огромни пари в либийския бюджет.

По на запад, в това число и в столицата Триполи, стрелбата е продължила и през изминалата нощ. Улиците на Байда, крайбрежен град източно от Бенгази, днес са спокойни, но стените са надупчени от куршуми - свидетелство за яростните сражения между опозиционерите и наемниците на режима на Кадафи. Именно на заседание на опозиционери в Байда се заговори за поход до Триполи и за оказване на помощ на противниците на режима там. На заседанието присъстваха и десетина генерали и полковници, отказали да стрелят по тълпата и минали на нейна страна.

Либийският лидер Муамар Кадафи изглежда още по-изолиран и атакуван от всички страни, отбелязва Франс прес.

Бунтът постепенно обхваща и западната част на страната. Град Зуара, на 120 километра западно от столицата Триполи, вече е изоставен от полицията и военните и е в ръцете на народа, увериха по-рано днес очевидци и негови жители, бягащи към Египет. В друг западен град - пристанищния Зауия, на 50 километра западно от Триполи, насилието вече обхвана улиците. Съобщено беше, че либийски военни са взривили минарето на местна джамия. Телевизия "Ал Джазира" показа кадри на подпален полицейски участък и на трупове на хора със завързани ръце, които са били убити, защото са отказали да стрелят по опозиционерите, предаде Франс прес. В град Зауия има петролна рафинерия.

Четири стратегически града

Агенция Ройтерс отбелязва, че в Либия има четири стратегически места, които са от ключово значение за задържането на власт или падането на режима на Муамар Кадафи. Това са столицата Триполи, родният град на Кадафи в пустинята - град

Сирт, в източната част на страната, както и петролните терминали в залива на Сирт - Рас ел Ануф и Марса ел Брега.

Засега очевидци разказват за Ройтерс, че в столицата няма признаци, че силите на Кадафи са загубили контрола. Държавната телевизия призовава привържениците на Кадафи да се съберат на митинг в центъра на града.

Град Сирт, на брега на Средиземно море, на половината път между Бенгази и Триполи, по последни информации е под контрола на либийската полиция и на военните, които са създали пропускателни пунктове. В района на Сирт има много петролни инсталации. Градът обаче има и по-важно психологическо значение за режима в Либия, бидейки родно място на Кадафи. Либийският лидер превърна Сирт в място за срещи на върха и за конференции. За целта той построи голям конферентен комплекс и пристанище, където хора от антуража държат яхтите си. Турски строителни фирми изграждат там луксозни вили. За да се покаже колко заможен е районът, уличното осветление в Сирт често пъти работи и през деня.

Терминалите Рас ел Ануф и Марса ел Брега са местата, където на ден се доставят по 1.6 милиона барела суров петрол, произведени в либийските петролни находища, разпръснати на хиляди квадратни километри в пустинята. Засега няма информации от независими източници за обстановката в Марса ел Брега, където освен терминал има и рафинерия. Норвежкият производител на торове "Яра" обяви обаче, че затваря петролохимическия си завод в града от съображения за сигурност.

Вестник "Курина" съобщи за избухнали протести в Рас ел Ануф, където освен терминал има и нефтохимическо предприятие.

Според американския анализатор Питър Зейхан от агенция "Стратфор" ако бунтът в Киренайка (района около Бенгази) обхване и залива на Сирт, тогава в тази част на страната опозиционерите ще са в много добра позиция да се борят за независимост, а може би и да свалят режима на Кадафи, отбелязва Ройтерс

Освен тези четири стратегически места, важни са и още няколко града. Мисурата е крайбрежен град на около 200 километра източно от Триполи, с пристанище. Населението му е от няколко стотин хиляди души. Днес в близост до летището на града избухнаха сражения между привърженици и противници на Кадафи. Пристанището засега не работи, твърдят източници на Ройтерс. В интернет сайт се посочва, че местното население е поело контрола на града. Качени са снимки, на които се виждат обществени сгради, на които са окачени зелено-черно-червените знамена на протестиращите срещу Кадафи.

Пристанищния град Сабрата, подобно на Зауия, е на пътя, който свързва западната част на страната с Триполи. Вестник "Курина" съобщава, че в Сабрата по улиците са разположени много военни. Градът се издига на мястото на древен римски град. В Сабрата има древен амфитеатър и възстановен римски театър, където Бенито Мусолини е гледал представления по време на италианската колонизация.

Либийският юг е обширен и в по-голямата си част е ненаселен, защото там е пустинята. Там обаче живеят племената, които ще изиграят ключово важна роля в развитието на либийската криза. "Фейсбук" съобщава за сблъсъци в Гариян, на около 100 километра южно от Триполи, но официално потвърждение няма. Няма данни за обстановката в Гадамес, близо до границата с Алжир. Там също има големи петролни полета. Сабха, който е още по на юг, засега остава предан на Кадафи. Оттам е племето, от което произхожда Кадафи и което е втората по големина племенна група в Либия.

Чужденците масово напускат страната, очаква се мощна миграция на либийци

САЩ, Китай, Турция и много европейски страни евакуират гражданите си. Очаква се и мощна миграционна вълна от либийци. ЕС обяви, че може да организира

Информацията за броя на загиналите при размириците в Либия е противоречива, като данните варират от 300 до 2000 жертви. Според френски лекар, който работи в Бенгази, загинали са поне 2000 души. Той съобщи, че Кадафи е използвал военни самолети, минохвъргачки и ракети, за да обстрелва опозицията, съобщи ББС.

Над 30 000 тунизийци и египтяни са избягали от понеделник досега от Либия и са се върнали в родината си, съобщи Франс прес, като се позова на Международната организация по миграцията. "Потокът от хора се увеличава с всеки ден", съобщи организацията.

Натискът срещу Кадафи се усилва

В същото време продължава и международният натиск срещу режима на Кадафи.

Президентът на САЩ Барак Обама наруши мълчанието си за събитията в Либия и в първо публично изявление по темата осъди "скандалното насилие", на което са подложени антиправителствените демонстранти.

"Страданията и кръвопролитията са скандални и неприемливи. Такива са и заплахите и заповедите да се стреля по мирни демонстранти", подчерта той в изказването си, което направи от Белия дом.

Президентът на САЩ обеща страната му да действа заедно с международните партньори, за да поиска сметка от режима в Либия. В същото време той не отправи директни обвинения срещу либийския ръководител Муамар Кадафи и не подкрепи изрично налагането на санкции на северноафриканската държава, която е сред важните производители на петрол в света.

Президентът на САЩ даде да се разбере, че страната му обмисля "пълен набор от варианти" за оказване на натиск върху Кадафи.

Британският външен министър Уилям Хейг призова международната общност да засили натиска върху Кадафи и заяви, че ще се търсят начини виновните за насилието да бъдат подведени под отговорност.

Френският министър на отбраната Ален Жупе от своя страна изрази надежда, че управлението на либийския лидер Муамар Кадафи отива към края си, предаде Ройтерс.

"От все сърце се надявам, че Кадафи изживява последните си мигове като лидер", заяви Жупе в интервю за радио "Франс ентер". Той каза, че Париж не обсъжда възможността за чуждестранна военна намеса в Либия, но подкрепя втвърдяване на санкциите срещу режима на Кадафи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.