Риалити Уинър, идеалистка и противничка на Тръмп, тръгнала по стъпките на Сноудън

Риалити Уинър

Заради желанието си да претвори в действия отвращението си от Доналд Тръмп Риалити Уинър днес рискува да бъде осъдена на дълъг престой в затвора. Родената в Тексас 25-годишна жена е обвинена в разкриване на строго секретен документ за руските кибератаки по време на президентските избори от 2016 г.

Откакто тази афера избухна в понеделник вечерта, американците видяха на телевизионните си екрани кротко усмихнатото лице на тази любителка на природата и животните. Тя бе арестувана в събота в жилището си в щата Джорджия.

Руса коса на кок, сини очи, само едно дребно нарушение на правилника за движение по пътищата в съдебното ѝ досие - Риалити няма профила на престъпница. Един от водещите републиканци в Конгреса Джейсън Чафец обаче заяви, че тя заслужава белезници и затвор.

Доскоро, ако се съди по акаунтите ѝ в Инстаграм и Фейсбук, бившата служителка на ВВС на САЩ е редувала работните си смени с приготвяне на вегетариански ястия и с физически упражнения, подобно на милиони други американки.

Селфи от последната ѝ ваканция я показва в спортно облекло на върха на пирамида на маите в Белиз.

От социалните мрежи научаваме също, че Риалити Уинър не се е колебаела да критикува онлайн президента Доналд Тръмп, като стига дотам да го нарече "купчина лайна" в едно от посланията си.

Тя внезапно излезе от анонимност, като реши да тръгне по стъпките на Едуард Сноудън и Челси Манинг, които привържениците им представят като "разобличители", разкрили на обществеността полезни поверителни сведения, а критиците им - като изменници.

Сноудън и Манинг разтърсиха света на разузнаването преди да са навършили 30 години. Риалити Уинър е също толкова млада.

В това няма нищо изненадващо: коридорите на американските разузнавателни служби и техните подизпълнители гъмжат от наскоро завършили студенти с дарба в информатиката, шифроването и чуждите езици. Въпреки краткия си опит те боравят със строго секретни данни.

Според изявленията на майка ѝ пред Си Ен Ен Риалити владее пущу, дари и фарси - езици, които се говорят в Афганистан, Пакистан и Иран.

Малко след завършването на гимназия в Кингсвил, щата Тексас, където се е изявила в леката атлетика и тениса, тя е избрала военната кариера, уточни Били Уинър-Дейвис.

Кариера, която вероятно е прекарала пред монитор в щата Мериленд. След шест години военна служба тя е наета през февруари 2017 г. от фирмата "Плурибус интернешънъл корпорейшън", която работи за Агенцията за национална сигурност.

Съдейки по доклада на разследването на ФБР, Риалити Уинър е проявила непредпазливост при разкриване на поверителен документ, до който е имала достъп: не само го е разпечатала на работното си място, но и се е свързала по електронната поща със сайта The Intercept, на който го е изпратила.

При разпит от агент на федералната полиция младата жена е признала всички тези факти.

Според документа хакери от руското военно разузнаване на няколко пъти са се опитали да проникнат в американските избирателни системи преди президентския вот от 2016 г.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че Риалити Уинър заслужава да бъде подкрепена за "проявената смелост да ни информира".

Говорителката на Тръмп Сара Хакъби Сандърс, напротив, осъди "изменническата постъпка" на бившата военнослужеща.

"Тя е била въвлечена в нещо по-голямо от нея", успокоява топката адвокатът на младата жена Тайтъс Никълс.

Риалити Уинър ще се яви днес пред съдия Брайън Епс, който ще прецени дали тя да остане в ареста. Междувременно тя е помолила майка си добре да се грижи за кучето и котката ѝ.

По БТА

Споделяне

Още от Свят