Ричард Брансън призовава за "план Маршал" за Карибите

Ричард Брансън призовава за "план Маршал" за Карибите

Британският милиардер Ричард Брансън призова да се подготви "План Маршал", за да се помогне на Карибите да се възстановят от опустошенията на урагана „Ирма“, оставил стотици хиляди хора без дом.

 

Брансън, който от 11 години живее на британските Вирджински острови, посрещна "Ирма" на частния си остров Некер. Той съобщи, че сега е заминал за Пуерто Рико, за да мобилизира хуманитарни организации, и каза, че скоро ще се върне на Вирджинските острови, за да работи за възстановяването им.

Вчера в холандската част на остров Сен Мартен/Санкт Мартен, опустошен от стихията, пристигна холандският крал Вилем Александър, придружен от вътрешния министър Роналд Пластерк, за да се види лично какви са щетите, предаде Франс прес. Днес във френската част на острова се очаква френският президент Еманюел Макрон.

 

Кубинската столица постепенно се възстановява от разрушителния ураган "Ирма", връхлетял острова в почивните дни. Водата, заляла улиците на града, е спаднала, общински служители и военни започнаха да ликвидират последиците от бедствието, но се очаква, че за това ще са им необходими поне няколко седмици, предаде ТАСС.

Голяма част от Хавана трети ден е без ток, затворени са училищата, много магазини и държавни учреждения, довечера се очаква да започне работа летище "Хосе Марти".

 

Кубинският лидер Раул Кастро призова кубинците да се обединят, за да възстановят възможно най-бързо страната си, предаде Ройтерс.

В Куба стихията взе десет жертви, с тях броят на смъртните случаи на карибските острови става 39.

"Ирма" нанесе тежък удар на кубинското селско стопанство и туризъм, два сектора, на които нейната икономика много разчита.

Споделяне

Още от Свят