Рим: ЕС най-после приема аргументите ни за миграцията

Италия иска кризисно звено за споделяне на бремето на пристигащите по море мигранти

Джузепе Конте

Твърдите позиции на Италия по въпросите на имиграцията си пробиват път в Европейския съюз, каза днес италианският премиер Джузепе Конти, цитиран от ДПА, сред размяна на писма с Брюксел.

Конте пусна във Фейсбук копие на писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изпратено в отговор на писмо на Конте. Юнкер е пратил копие на писмото си и до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Юнкер де факто приема принципа, че имиграцията е предизвикателство пред Европа, което засяга всичките 28 страни членки, и следователно изисква европейски, а не едностранни решения", каза Конте.

Шефът на Еврокомисията пише, че ще проучи предложението на Конте за създаване на "кризисен щаб" за координация между няколко страни членки и за споделяне на бремето на мигрантите, пристигащи по море. Той предупреждава, че "моментни" споразумения (за конкретни случаи) - като това, постигнато през уикенда, когато 6 други страни от ЕС се съгласиха да приемат известен брой мигранти, пристигнали в Италия - не са "устойчив и приемлив начин да се процедира".

Конте оглавява новото популистко италианско правителство, което настоява, че мигрантите, спасени в морето край Либия - независимо дали от кораби на хуманитарни организации или на военни мисии на ЕС, не трябва повече да бъдат приемани в италиански пристанища. Тази позиция обаче се посреща с критики от хуманитарните организации и води до търкания с някои партньори от ЕС, отбелязва ДПА.

Вчера Италия предложи Европейският съюз да създаде "кризисно звено", което да координира разпределението в страните членки на мигрантите, пристигащи по море. В интервю за вестник "Фато куотидиано" премиерът Джузепе Конте обясни, че идеята му хрумнала, когато трябвало лично да убеждава другите страни в ЕС да приемат мигрантските квоти.

"Това, което се случи в неделя, би трябвало да стане норма, да не зависи повече от телефонни обаждания до партньорите ни, а да се направлява от кризисен кабинет или комитет под егидата на Европейската комисия", каза той пред вестника.

В неделя Конте убеди Франция, Малта, Германия, Испания, Португалия и Ирландия да приемат част от около 450-те мигранти, спасени край италианския остров Линоза.

Посланиците на страните от ЕС в Брюксел трябва да подновят по-късно днес дискусиите относно военноморската мисия, а говорителка каза, че Еврокомисията ще представи нови предложения по въпроса за мигрантите идната седмица. Според нея предложенията ще се опитат да изяснят идеята за създаване на центрове за разпределяне на мигрантите както в страни от ЕС, така и на африканска земя, както бе предложено на срещата на върха на ЕС миналия месец.

Споделяне

Още от Европа