"Рицарят на книгата" Станишев се скри от награждаването си

Премиерът Сергей Станишев не се появи, за да получи наградата си като "Рицар на книгата", след като повече от 30 български издателства се обявиха против номинацията му за наградата на асоциация "Българска книга". По-рано през деня от издателска къща "Хермес" огласиха мнението на част от книгоиздателите, че номинацията за приза на хора от държавния апарат е политически тенденциозна. От "Хермес" посочиха, че някои от издателствата са пуснали заявления за напускане на асоциацията, а други  са поискали оставката на целия управителен съвет.

В сряда правителствената информационна служба обяви, че министър-председателят Сергей Станишев, отскоро изгрял и на литературния хоризонт с книгата си "Защото сме социалисти", ще е следващият носител на наградата "Рицар на книгата". В съобщението бяха посочени и денят, часът и мястото на официалното връчване на наградата.

В крайна сметка след разразилия се скандал премиерът отсъстваше от тържеството. Неговите организатори обявиха, че той се обадил, за да каже, че няма възможност да отиде, и поканил Управителния съвет на асоциацията в кабинета си, където да му връчат наградата и да си поговорят по проблемите на българското книгоиздаване.

"Рицар на книгата" е голямата награда на асоциация "Българска книга", в която членуват над 100 книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти. Тя се връчва всяка година на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право под патронажа на ЮНЕСКО – "на личности със заслуги за развитието на книжния сектор и утвърждаването на българската книга и четенето като основни фактори за духовното израстване на личността".

Носителят на наградата е определен с гласуване от членовете на обществен съвет, създаден към асоциацията, сред чиито членове са заместник-министрите от квотата на ДПС - Мукаддес Налбант (на образованието и науката) и Надежда Захариева (на културата), депутатът от БСП Петър Кънев, бившият програмен директор на БНТ Борислав Геронтиев.

"Няма по-нелогично и тенденциозно решение от това в десетгодишната история на асоциацията. Вместо да номинираме хората с реален принос, ние се присламчваме към властимащите. В България сигурно няма друга работодателска организация, която да се подмазва по такъв плосък начин на властта", заяви в открито писмо пловдивският книгоиздател и управител на издателска къща "Хермес" Стойо Вартоломеев.

Същевременно издателство ПАН обяви, че напуска асоциация "Българска книга" в знак на несъгласието с награждаването на премиера Сергей Станишев с приза „Рицар на книгата". Според издателството изборът показва, че членове на асоциацията поставят политическите си пристрастия над интересите на хората, с които работят.

Несъгласните с наградата на Станишев спазиха обещанието си и също бойкотираха тържеството, на което журналистите бяха повече от книгоиздателите.

Председателят на асоциацията Дамян Яков обясни, че наградата е присъдена на премиера, заради отпуснатите от правителството 9 милиона лева за попълване фондовете на библиотеките.

Според управител на издателска къща "Хермес" тези пари са недостатъчни, а и заради същата програма наградата миналата година е била присъдена на финансовия министър Пламен Орешарски.

Издателят заяви, че от 18 години в този сектор не е имало такъв драстичен срив  -  продажбите на книги спрямо миналия април са паднали с 30-40 процента. Очакват се и фалити  -  първо сред търговците, после и сред издателствата.

Според изпълнителния директор на асоциацията Анна Портарска, отношението на организацията към награждаваните от нея политици е амбивалентно - от една страна това е благодарност за направеното от тях за българската книга, а от друга така асоциацията ги приобщава към каузата си.

"Обясненията, че се гонят прагматични резултати, са несъстоятелни и не могат да изтрият срама, лепнат на професионалната ни организация", посочват от издателство ПАН.

Още от България