Родители протестират срещу "национализацията на децата"

Родители от София, Варна и Пазарджик се готвят да излязат на протест в събота срещу приемането на новия Закон за детето. Според тях законопроектът на практика предвижда "национализация на децата” у нас заради предвидената възможност малчуганите да бъдат извеждани от семейството, ако се установи, че за тях не се полага подходяща грижа. Подобна опция и сега съществува в законодателството, но се прилага само в краен случай, обикновено след фрапиращи случаи на насилие в семейството.

"Нито действащото законодателство, нито новият законопроект отразяват в пълнота Конвенцията на ООН за правата на детето, като така излагат българските семейства и деца на риск и на практика нарушават правата както на родителите, така и на децата”, смятат организаторите на протеста. По думите им новият законопроект не признава отговорността на родителите за децата, като вместо това я замества с административни предписания. "Това по същество е антисемейна и пагубна за бъдещето на децата политика, особено във времена на демографска и икономическа криза”, коментираха организаторите.

От Националната мрежа за децата, която обединява над 100 неправителствени организации, обаче излязоха с позиция, че с подготвяния протест се правят опити да се използват неинформираността и страховете на родителите.

От организацията коментираха, че проектозаконът действително има нужда от корекции и те продължават да дават становища по него, но в същото време застават на страната на децата в риск. “Ако се прекрати работата днес по законопроекта и другите закони, се поставя в риск въвеждането на ключови мерки на реформата в сферата на детската и семейната политика“, коментираха от мрежата.

“През 2011 година организациите, членуващи в Национална мрежа за децата, са работили и подкрепили над 112 000 деца и над 15 000 семейства, по-голямата част от които – в риск“, посочиха оттам.

Споделяне

Още по темата

Още от България