Родители сигнализират за грешен въпрос в матурата по български език

Родители сигнализират за грешен въпрос в матурата по български език

За сгрешен въпрос в матурата по български език и литература, която беше в понеделник, сигнализираха родители в социалните мрежи.

Става въпрос за задача номер 7, в която се иска да се посочи правилно написаното изречение от четири възможни. Въпросът кое обаче е правилното изречение е спорен.

Ето и задачата:

"В кое от изреченията не е допусната граматическа грешка:
А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти."

Според отговорите на теста, публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, верният отговор е Б - т.е. това изречение е правилно. Според родители и според някои специалисти обаче в него думата "комисия" трябва да бъде членувана и това прави и това изречение грешно.

Логиката им е, че става въпрос за определена комисия - тази, която оценява кандидата, а не някаква произволна комисия. Според други специалисти обаче е възможно думата да е без определителен член, тъй като не е посочено изрично за каква комисия става въпрос.

Този въпрос носи 1 точка от 100 възможни.

От Министерството на образованието и науката обаче отричат въпросът да е сбъркан. Според държавния експерт по български език в МОН Александър Трингов във втория възможен отговор няма граматическа грешка. "В словосъчетанието "впечатли комисия" не е задължително - няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време. Тоест, комисията може да е известна, може да не е известна и в случая това изречение е извадено от контекст“, посочи Трингов и добави, че членуването на думата "комисия" в случая не е задължително.

Той обясни, че грешката в първия отговор е липсата на членуване на второто определение към предмета "транспорт" - "сухопътния" вместо "сухопътен". В третия отговор грешката е в употребата на кратък определителен член ("адвоката"). В последния отговор трябва да се членува "Искърско дефиле". Според Трингов за тези три варианта има граматично правило да се използва определителен член. Това изискване не важи за посочения от министерството като правилен отговор Б.

Още по темата
Още от България