Родители внесоха нов сигнал за прием по "втория начин" в софийска детска градина

Родители внесоха нов сигнал за прием по "втория начин" в софийска детска градина

Родители внесоха в сряда сутринта в Столичната община сигнал за 98 нарушения на директора на Втора детска градина "Звънче ", съобщи БНТ.

Нарушенията са засечени през последните два месеца. От общо 372 деца повече от половината са приети по "втория начин ", т.е чрез протоколи от лекарски комисии, ТЕЛК или работна група. Родителите искат да бъде проверено дали има необходимите документи за всеки отделен случай, които да доказват, че децата са хронично болни или са със специални образователни потребности.

"Тези деца се вкарват по усмотрение на директора. Директорът, ако реши, може да го вкара, ако реши, може да не го вкара и това е един начин директорът да подбира кои деца да влязат в детската градина", коментира Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

По думите му някои деца биват записвани, започват да посещават детската градина и в същото време стоят в системата за класиране в детска градина.

"Те участват в класиране, заемат място в това класиране, класират се заедно с други деца и, ако се класират, в последствие биват записани в системата", каза Николов и определи това като “машинация“.

Родителите настояват за проверка от общината, както и да бъде включен техен представител като граждански контрол по време на проверката.

Столичната община още не може да потуши скандала с разкритията на директорката на общинската детска градина в Горна баня Мариана Иванова за нерегламентиран прием на деца. Тя обяви, че върху нея е оказван натиск от общински служители за допълнителен прием. Публичните ѝ разкрития засилиха съмнения, че подобни практики има в много детски градини в столицата.

Иванова разкри, че е получавала текстови съобщения от експерти на Столична община и лично от кмета на район "Овча Купел" за допълнителен прием на деца. Тя започна да говори, след като бе уволнена от директорската позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?