Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И децата от частни ясли - с бонус за общинските градини в София

Администрацията успокоява родителите, че местата за І клас са повече от малчуганите

0 коментара
И децата от частни ясли - с бонус за общинските градини в София

Децата, които са ходили в частна ясла, ще имат предимство при кандидатстване за първа група в общинска детска градина в София. Същото важи и за малчуганите, посещавали държавни детски градини, каквито има към Министерството на отбраната. Те ще получават по една точка повече при класирането.

Това решиха съветниците от комисията по образование при гласуването на новите правила за прием в общинските ясли, градини и в предучилищните групи в София.

До момента такъв бонус имаше само за децата от общинските ясли. Децата, които посещават яслени групи в детските градини, продължават автоматично в първа група в същото учебно заведение.

Нов бонус

Бонусът ще е за яслените групи в частните детски градини, тъй като няма отделни частни ясли. Той се въведе, за да не бъдат дискриминирани семействата, на които им се е наложило да запишат децата си в тях заради недостига на места в общинските заведения. За да няма недоволни, бяха включени и държавните детски градини.

По последни данни над 4000 деца чакат за място в общинска ясла. При тях проблемът с недостига на места е по-голям, отколкото за градинските групи.

Изискването за получаване на допълнителна 1 точка при кандидатстването в градина е детето да е посещавало яслената група в частната или държавната градина или в общинската самостоятелна ясла поне 6 месеца преди записването в първа група. Освен това съветниците изрично посочиха, че частната образователна институция трябва да е лицензирана, тъй като съществуват и такива, които нямат нужните разрешителни от образователното министерство.

Затягане на приема по болест

Новите правила за детските градини се опитват да решат и проблема с приема на деца по "втория начин" чрез използването на възможността за записване извън електронната система на малчугани с хронични заболявания или специални образователни потребности.

След сигнали за нерегламентиран прием на деца в детските градини с използването на възможността за записване на място в заведенията на деца с хронични заболявания и специални образователни потребности, общината ще се опита да затегне правилата за записването по болест. В групите ще могат да се приемат до 3 деца със специални образователни потребности и до 5 с хронични заболявания. В момента могат да бъдат записани до 10 деца по тези критерии. Така при новите правила нормативно определеният максимален брой на деца в яслените групи (18 деца) може да достигне 26, а максималният брой на децата в градинските да стане 32 (при 25 деца по норматив).

Освен това децата с болести вече ще участват в общото класиране в електронната система за детските градини, а не както досега, да се записват на място. За болестта си ще получават допълнителни точки - 7 точки за специални образователни потребности и 3 точки за хронично заболяване. Хроничните болести ще се доказват с протокол от лекарска комисия или решение за ТЕЛК или НЕЛК.

От общината обясниха, че няма как да определят списък или групи с хронични заболявания за прием, тъй като това се регламентира от документи на Министерството на здравеопазването, а на тази възраст и хроничен синузит може да е голям проблем.

Извън повечето точки за болести, най-голям шанс за прием общинска ясла и градина имат деца, чиито родители имат постоянен адрес на територията на Столична община и още повече, ако той е в същия район, в който се намира градината. Освен това те трябва да работят, да са в отпуск по майчинство или да са студенти. Извън тези общи критерии допълнителни точки се дават за деца с двама или един починали родители, с неизвестен родител или с родител с отнети права. Допълнителни точки има за многодетни семейства, за деца, които имат родител с над 70% увреждане, деца, с брат или сестра в същата градина, близнаците, както и за деца, родени с по-малко от 2 години разлика.

Свободните места за яслите и градините ще бъдат обявени на 19 март, през май ще са класирането и записването за постъпване от 15 септември.

Първокласниците по-малко от местата

Доста по-сериозно напрежение сред родителите предизвика идеята на общината за промяна на правилата за прием на първокласници. Тук обаче възможностите за промени дори и след постъпилите критики са по-малки, тъй като основните критерии са определени на национално ниво от Министерството на образованието и науката. Според тях с предимство при приема в дадено училище са децата, които живеят най-близо до него, т.е. имат адрес в прилежащия му район. Първо се приемат децата, които имат адрес в района на училището от над 3 години, след това тези с регистрация от 1 до 3 години, после тези с регистрация от под 1 година и най-накрая тези от останалата част на града.

Районите на училищата са определени от районните администрации и директорите и не се ограничават от административния район, обясни зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов. Въпреки критиките в предложеното за обществено обсъждане разпределение са правени само "технически" промени, като добяване на пропуснат адрес, но не и съществени размествания на районите, стана ясно от думите му.

Именно разпределението по райони обаче буди и най-голямо недоволство, тъй като много родители не са доволни от училището, в което се падат децата им заради качеството на образованието, отдалечеността му или защото там преобладават деца от малцинствата. Въпреки многото предложения при класирането да се дава бонус на семействата, които живеят в административния район - например "Триадица", засега не се предвижда промяна в тази посока. Чобанов посъветва родителите да поискат съвет от Регионалното управление на образованието в кои други училища в близост има шанс да останат свободни места.

Данните показвали, че това е възможно в доста училища. В 20-ината по-желани, едва около половината места за първокласници ще бъдат заети от деца от прилежащия район. За останалите места могат да се борят деца от цяла София. Това се отнася най-вече за училищата в центъра, където постоянно живеят малко деца.

Етапно класиране

При равни други условия с най-голямо предимство за прием ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище. Те ще получават 22 точки. Целта е да се улеснят родителите. По 6 точки ще получават деца с трайни увреждания над 50%, по 5 точки ще се дават на деца с двама починали родители или на такива от многодетни семейства. Бонус от 4 точки ще получават деца, завършили подготвителна група в същото училище, от 3 точки - деца с един починал родител или с неизвестен родител, а от 1 точка - деца от приемни семейства.

Класирането ще е етапно. Първо ще се разпределят децата, които живеят в района на училището от над 3 години. Ако те са повече от местата, ще се прилагат допълнителните критерии, а при равни точки ще се тегли жребий. Ако децата от първата група - с адрес в района от над 3 години, са по-малко от местата, ще се преминава към втората група (с регистрация между 1 и 3 години), ако се наложи за тях отново ще се прилагат допълнителните критерии. Същото ще се прави и за третата и четвъртата група.

Въпроси

Комисията по образование отложи гласуването на системата за прием за първокласници за вторник. Причината е опит за решаване на един от често срещаните проблеми, посочван от родителите - промяната в районите на училищата спрямо предходни години.

Така има семейства, чието първо дете попада по разпределение в едно училище, а по-малкото дете - в друго и шансът му да бъде записано при брат си или сестра си рязко намалява. Чобанов обясни, че администрацията ще поиска от образователното министерство отговор дали в тези ситуации второто дете може да ползва някакво предимство, за да учи в училището на по-големия си брат или сестра.

Въпросът трябва да е изчистен до вторник.

Окончателно и правилата за прием в градините, и теза за училищата трябва да са факт приети от Столичния общински съвет до края на месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.