Променят се правилата за прием на първокласници в София

Променят се правилата за прием на първокласници в София

Правилата за прием на първокласници в София за следващата учебна година ще бъдат променени. Предвижда се прилежащите райони към училищата да бъдат определени по нов начин, за да се отчете гъстотата на населението, каза зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов пред бТВ.

Прилежащите на училищата райони са важни, тъй като деца с постоянен или настоящ адрес в тях имат предимство при кандидатстване за записване в първи клас. Сега има случаи, в които децата, живеещи на метри от дадено училище, получават по-малко точки при кандидатстване в него, тъй като според разпределението на общината се водят в района на друго училище, което може да е много по-далече от домовете им. Как ще се прави новото райониране не е ясно.

Общината ще трябва да промени и правилата за класиране на учениците в първи клас, тъй като от края на септември действа нова наредба на Министерството на образованието и науката. Според нея при кандидатстване в първи клас учениците трябва да бъдат разделени в четири групи. В първата, която ще има най-голям шанс за влизане в желаното училище, ще са деца с адресна регистрация в района на училището от поне 3 години.

Във втората група ще влизат деца с адрес в района на училището от поне година, в третата - такива, които са регистрирани в района от по-малко от година, а в четвъртата - деца от други райони. Децата в последната група ще имат най-малък шанс да бъдат приети в първи клас в желаното училище, ако кандидатите за него са повече от местата. Такъв проблем има в няколко училища в София.

Според правилата на образователното министерство, при равни други условия, с предимство за прием ще са първокласниците с над 50% увреждания, с двама починали родители, както и тези, които са завършили подготвителна група в същото училище или имат брат или сестра, които вече са записани там. Общината има възможност да въведе и допълнителни критерии за отсяване на децата, когато желаещите са повече от местата, но те не трябва да са дискриминационни.

Такива изисквания според прокуратурата са заложили голяма част от училищата в София, които приемат с предимство деца, чиито родители са държавни или общински служители, или работят в образователната система. Тези изисквания бяха дадени на Комисията за защита от дискриминация. Независимо от решението ѝ се очаква общината да ги отмени.

Промени на правилата за прием в първи клас трябва да има и в останалите общини, за да отговарят на наредбата на образователното министерство. Те засягат основно големите градове, където има училища, в които кандидатите са повече от местата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?