И в София е-кандидатстване за първи клас, но не сега

Уседналостта остава основен критерий за прием, бонус за друго дете в училището

И в София е-кандидатстване за първи клас, но не сега

И в София кандидатстването за прием в първи клас ще става по електронен път, но най-рано от 2019 г. За децата, които тръгват на училище от 15 септември тази година, документи ще се подават по аналогов път в училищата. Пак там на хартия ще се обявява и класирането.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов, който в сряда коментира проекта за нови правила за прием на първокласници. В други големи общини като Пловдив и Бургас кандидатстването за прием в първи клас е електронно. От май тази година такава система трябва да работи и във Варна.

Въпреки че от години в София действа електронна система за кандидатстване в детските градини, за училищата такава не съществува. Тепърва предстои обявяването на обществена поръчка за софтуера, за която според Чобанов ще са нужни поне 6 месеца. Според него за учебната 2019/2020 година системата все пак може да заработи или най-малкото да бъде тествана.

Общи правила

Иначе след над 200 предложения по проекта за нови правила за прием в първи клас, основният критерии - уседналостта на семейството, остава непроменен. Причината е, че той е заложен в наредба на Министерството на образованието и науката, която действа за цялата страна и няма как да бъде пренебрегната от общината. "Изпълняваме критериите, както са по наредба. Не можем да променим въпроса с уседналостта. Само прилагаме правилата", обясни Чобанов.

А правилата, приети от образователното министерство, дават предимство за прием в първи клас в дадено училище на децата, които имат адресна регистрация в неговия прилежащ район от над 3 години. Ако след приемането на тези кандидати, има свободни места в паралелките, шанс за класиране имат децата от втората група - с адресна регистрация в района на училището от 1 до 3 години преди кандидатстването. След това се приемат децата, които имат адрес в района от по-малко от година, а последни са тези, които не живеят в района на училището.

При обсъждането на правилата за първокласниците родители повдигнаха и въпроса защо за кандидатстването се иска адрес на детето, а не на един от родителите. В сряда Чобанов обясни, че такъв е текстът в наредбата на образователното министерство, но той наистина създава проблем, тъй като, ако няма нарочна промяна, детето се води на адреса на майката, а има много случаи, в които реално живее на този на бащата. Затова от общината са се обърнали към образователното министерство с предложение да изчисти въпроса.

Бонуси

При равни други условия общините имат възможност да въведат допълнителни критерии за прием. Така в София най-голям бонус ще получават децата, които имат брат или сестра в същото училище - 22 точки. Според Чобанов за това решение е търсена проста житейска логика - много по-трудно е на родителите, когато децата им са в различни училища.

С предимство при приема в рамките на една и съща група, според уседналостта, ще са и децата с трайни увреждания, с двама починали родители, с един починал родител, завършилите подготвителна група в училището, многодетните семейства, приемните семейства.

Ако след прилагането на всички критерии има деца с еднакъв брой точки, ще се тегли жребий, но според Чобанов до това едва ли ще се стигне.

Зам.-кметът коментира, че правилата не спират родителите да кандидатстват за училища, в чиито район не живеят. Тогава обаче децата ще имат по-малък шанс да бъдат приети. Очаква се обаче проблеми да има само в по-желани училища, заради които въобще бяха въведени правила за прием в първи клас.

Чобанов не обясни категорично дали ще има промяна в прилежащите райони на училищата, които се определят от общината. Само коментира, че в по-голямата част от случаите районите са същите, както и през миналата година. Промени имало, но малко.

Предстои правилата за прием в първи клас да бъдат обсъдени и от Столичния общински съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България