Приемът на първокласници е даден на прокуратурата

Приемът на първокласници е даден на прокуратурата

Приемът на първокласници в София, който тази година се извършва по нови правила, предизвика вълна от недоволство сред родители след първото класиране. За приема в едно от най-желаните столични училища 51 СОУ е сезирана и прокуратурата заради съмнителни адресни регистрации, направени в последните месеци, заради което много деца от квартала не са приети в близкото им училище.

От тази година, подобно на приема в детските градини, адресната регистрация в района на училището, дава най-много точки. Към всяко училище има определена прилежаща територия и живеещите в нея получават най-много точки, следвани от тези в по-широката периферия на административния район.

Според родители има много подадени фалшиви декларации за настоящ адрес на родителите или за адреса на местоработата им, съобщи Нова телевизия.

Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца. Родителите искат пълна проверка.

Общината прие новите критерии за прием на първолаци, заради наредба на Министерството на образованието и науката.

"Ние още тогава им казахме, че тези критерии няма да работят ефективно, защото не отговарят на спецификата на София, на нашето райониране, на проблемите със структурата на населението. Няколко пъти вече сме настоявали в разговор с новия министър, искаме по-скоро да се свика работна група и да се променят критериите", обясни заместник-кметът на София по образование Тодор Чобанов.

На практика обаче каквото и да открие прокуратурата или инспекторите от образованието, класирането няма как да се промени.

В четвъртък излиза второто класиране за първи клас, записването на приетите свършва утре, а деца няма да бъдат отписвани - системата не може да работи против ученика, независимо какви нередности са извършили родителите и колко дискриминационни правила са въвели училищните ръководства.

Споделяне

Още по темата

Още от България