Над 140 училища се проверяват за дискриминация при приема на първокласници

Сн. БГНЕС

Най-малко 143 училища в страната се проверяват от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради допълнителните критерии, по които приемат деца в първи клас. По случая е образувана преписка след сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП). В сряда е първото заседание на КЗД.

Комисията се е задействала, след като от административната прокуратура направили произволна проверка на допълнителните критерии за прием на деца в първи клас в някои училища в София. Според общинските правила освен според настоящия и постоянен адрес на родителите, класирането на първокласниците може да се прави и по до три допълнителни изисквания, които всяко училище определя само.

Проверката на прокуратурата показала, че някои институции дават предимство на деца, чиито родители работят в Министерството на образованието и науката, Столичната община, държавната администрация, в образователната система и др., припомниха от ВАП.

"По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители", смятат от прокуратурата. От там уточняват, че текстът от общинските нормативи, който дава право да се въвеждат допълнителни критерии, е отменен от Административен съд - София.

Заради съмненията за дискриминация делото е предадено на КЗД. Тя пък проверява и училища извън София и така към момента на прицела ѝ са над 140 институции.

Още по темата
Още от България