Родни писатели ще претворяват делата на МВР

Родни писатели ще претворяват делата на МВР

Днес в сградата на МВР министър Румен Петков и Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели (СБП), подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество. То предвижда популяризиране на дейността на Министерството на вътрешните работи в писателските издания “Пламък”, ”Словото днес” и “Новият пулс”, издаването на документални очерци по конкретни случаи от практиката на полицейските служби и обявяването на конкурс за разказ по инициатива на СБП.

С това споразумение възстановяваме една хубава и позабравена традиция, която е в служба на обществото, подчерта министър Петков. Това означава да се оценява по достойнство и обективно нелекият труд на служителите на МВР, тяхното ежедневие да бъде чуто, видяно и разбрано от българските граждани. Защото професионализмът, отговорността и изпълненият дълг на хората от МВР трябва да намерят най-верния път към сърцата на читателите. Разчитаме на плодовете от тази благородна инициатива и дълбоко вярвам, че в утвърждаване на новите ценности призванието на полицая ще намери своите талантливи пера.

Българските писатели ще разчитат на ежедневните си човешки контакти и впечатления в трудните делници на служителите от МВР. Очаквайте нови творби, в които честта и професионализмът не са само думи, а съдба и призвание за хората в полицейски униформи, заяви в отговор Николай Петев.

Това впечатляващо съобщение не е взето от страниците на вестник “Работническо дело” или на “Литературен фронт” отпреди 20 години, а от сайта на Министерството на вътрешните работи само отпреди два дни. То мина някак между другото, защото точно тогава публичното внимание бе фокусирано върху благополучната развръзка на кризата в Либия и завръщането на медиците.

Мнозина вероятно недоумяват за какво става дума. Какви писатели, какви творби, населени с чистия лик на служителя на МВР, какви пет лева? Кой може да нареди на писателите, членове на СБП, да пишат поетични или прозаични творби за служителите от вътрешното ведомство, и то в такава светлина, че да будят светли чувства в гърдите на читателите? Дали това няма да става срещу съответните стимули, тоест МВР да “спонсорира” труда им, пък те да дават продукция, пълна с благородни инспектори от гората, господин никойци, емилбоевци, авакумзаховци и прочие дейци от тихия и не толкова тих фронт.

Лъскането на имиджа, включително и чрез доказани тоталитарни похвати, изглежда най-продуктивното нещо, което е хрумнало на министъра, който през последните месеци доблестно защитава силовото овладяване на протести, вкарването на природозащитници в ареста, побоя над миньори, привикването на блогъри, дръзнали да публикуват информации в глобалната мрежа и други “респектиращи” акции. Разбира се, докато не е зает да планира и охранява видни бизнесмени от СИК като Младен Михалев – Маджо, осигурявайки му трасета като на президентски кортеж.

Може би в творбите на писателската организация тези събития ще бъдат най-после разказани по “правилния” начин, за да изличат завинаги погрешните впечатления, създадени от медийни репортажи и бити репортери.

Ясни са мотивите СБП да подпише подобно споразумение. Срещу него ще може да крънка по някакви благодеяния от властта. А може и да е точно обратното – председателят на СБП Николай Петев е врънкал пари от Румен Петков (нали са съпартийци).

От сделката с дейците от литературния фронт министър Петков също е изкарал полза – хем се грижи за бедното писателско съсловие като му дава цели торби с идеи за творчество, хем не спира да мисли за добрия образ на огромната си армия от близо 60 хиляди служители.

Впрочем Румен Петков се очертава като шампион на само в борбата с престъпността и спецоперациите, но и в PR-акциите, които се отличават с протуберанси на креативност и популизъм.

Два дни преди да подпише споразумението със СБП, министърът се появи на първите страници на вестниците по къси гащи, нагазил в плевенска бара и юнашки награбил наквасени тежки черги и пътеки. Трогателен репортаж в единия от вестниците го описа като грижовен син, който в кратките промеждутъци в непрестанната борба с престъпността отскача до родния дом, за да объхти в рекичката мамините черги.

За целта е била проведена и фотосесия, както личи от различните снимки в пресата. Така например във в. “24 часа” Петков е фотографиран да пере облечен с фирмена фланелка на вестника. В “Труд” е с друга фланелка.

С наближаването на изборната кампания през есента читателите на най-тиражните български всекидневници могат да очакват незабравими моменти от приготвянето на лютеница, а най-активните могат да се снимат с министъра пред казана, в който той лично приготвя зимнина за семейството си.

Споделяне

Още от България