Родните евродепутати ще вземат по три средни за страната заплати

Европейските депутати, излъчени от България, да получават месечно възнаграждение в размер на три средни заплати за страната. Това предлага бюджетната комисия в парламента, която разгледа в сряда проект на решение за заплащането на евродепутатите, което трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Възнаграждението ще бъде в сила от 20 май. То ще се изчислява на всеки три месеца на базата на средната заплата за обществения сектор за последния в тримесечието месец. Данните ще се вземат от Националния статистически институт.

Така, ако предложението бъде одобрено, заплатите, които 18-те български евродепутати ще получат от 20 май до края на юни ще бъдат в размер на 1236 лв., изчислени спрямо средната за обществения сектор заплата за последния месец на първото тримесечие – март. Тогава, според данните на НСИ, средната бюджетна заплата е била 412 лв. Следващите им възнаграждения пък ще се преизчислят на базата на юнските средни бюджетни заплати.

Върху тези възнаграждения ще се начисляват класове за прослужено време и добавки за научна степен. Заплатите ще се облагат с данъци и осигуровки според вътрешното законодателство.   

За тази година от бюджета ще са необходими 305 760 лв. за заплатите на евродепутатите, обясни председателят на бюджетната комисия Петър Димитров.

Според вносителя на проекторешението Михаил Миков от БСП заплатите на нашите евродепутати отговарят на директивите и практиката в Европейския парламент възнагражденията на парламентаристите да отговарят на тези, които вземат колегите им в съответните национални парламенти.     

Извън заплатите евродепутатите ще получават командировъчни, пътни и квартирни.

По време на обсъждането на проекта депутатът от НДСВ Лидия Шулева възрази, че предлаганите заплати са срамно ниски и са по-малки от заплатите на чистачките в Брюксел. Няма държава, която би си позволила такава ситуация, каза тя и обясни, че когато е била евронаблюдател, била изпадала в неловката ситуация да я е срам, като я питат колеги колко получава.

Петър Димитров репликира, че по принцип е съгласен, но това е начин да се обясни на лекарите в „Пирогов”, че не могат да получават колкото лекарите в Брюксел.  Показахме им, че шофьорите могат да взимат три пъти повече от тях, отговори Шулева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?