Рохани: Танковете и хеликоптерите не решават нищо днес

Хасан Рохани

Ерата на превратите приключи; танковете и хеликоптерите не решават нищо в днешния свят. Това заяви днес президентът на Иран Хасан Рохани по повод събития в съседната му страна от последните дни в съседна Турция, предаде ТАСС.

"В нашия регион някои все още смятат, че могат да заграбят властта чрез преврат, да свалят избраното от народа правителство с танкове, артилерия, самолети и хеликоптери. Те трябва да разберат, че ерата на превратите е минало, пучовете и танковете не са решение", заяви Рохани.

Според него, проблемите на региона не могат да бъдат решени със сила, а като се спазват демократичните норми и се зачита мнението на мнозинството. "Днес всички въпроси се решават чрез урните за гласуване", подчерта иранският президент при работно посещение в западната провинция Керманшахан.

Редица ирански официални лица решително осъдиха вече опита за военен преврат в Турция. Висш съветник на върховния духовен лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран застава на страната на законно избраното турско правителство срещу бунтовниците, но очаква Анкара да стори същото, когато става дума за Сирия.

"Имаме различия с Турция по някои въпроси като Сирия. Надяваме се, че турското правителство ще зачита мнението на сирийския народ, неговия вот и ще остави на сирийската нация да избира своето правителство", заяви Али Акбар Велаяти пред агенция Тасним.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?