Ройтерс: Цветан Василев е сред кандидат- купувачите на австрийска банка

Цветан Василев. Сн. БГНЕС

Група български инвеститори, включваща Цветан Василев и подкрепена от руската банка VTB, проявява интерес към закупуването на бизнеса на Балканите на национализираната австрийска банка "Hypo Alpe Adria", съобщава Ройтерс.

 

Сделката може да се подпише преди края на юли. Според два източника на Ройтерс сред потенциалните купувачи на балканската мрежа на "Хипо" са група български инвеститори, част от която е Цветан Василев. Той не е намерен от агенцията за коментар на информацията. Бившата му говорителка в банката в заявила, че вече не поддържа връзка с него и не може да предаде запитванията.

 

Цветан Василев е мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка, която през миналия месец бе поставена под специален надзор от БНБ.

 

Според източници на Ройтрес интерес към мрежата има и банката на руския предприемач Игор Ким - Expobank, който наскоро придоби чешкото подразделение на Landesbank Baden-Württemberg, и финансовият инвеститор Advent International в съдружие с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

И двете страни са отказали коментар.

Мрежата на Hypo в Югоизточна Европа включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора и се смята за основния ѝ актив.

 

Hypo Alpe Adria беше национализирана през 2009 г., за да се избегне фалит, който можеше да предизвика трусове в целия регион. Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач до края на 2015 година в замяна на одобряването на държавна помощ за кредитора.

 

Австрия създава и "лоша банка", която да поеме повечето ѝ други активи, като това ще увеличи държавния дълг и бюджетния дефицит тази година.

 

Deutsche Bank, която е натоварена от австрийското правителство с продажбата, отказва коментар.

Австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви във вторник пред членовете на парламента, че сделката може да се осъществи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи. И седемте искат да придобият части от мрежата, но Австрия предпочита да я продаде цялата.

Hypo се оценява на около 500 милиона евро, след като миналата година бяха отписани активи за 286 млн. евро и провизирани кредити за 340 млн. евро.

 

Общите ѝ активи са 8.6 милиарда евро, кредитите – 6.4 милиарда евро, а депозитите – 4.1 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?