Рокфелерови продават нефтени активи, за да влагат в екоенергия

Рокфелерови продават нефтени активи, за да влагат в екоенергия

Наследници на семейство Рокфелер, което натрупа огромното си състояние с петрол, смята да продаде свои активи, свързани с изкопаемите горива, и да вложи средствата в екологично чиста енергия, предаде ББС в понеделник.

"Рокфелер Брадърс Фънд" (Rockefeller Brothers Fund) обяви в понеделник, в навечерието на еднодневната среща на върха по въпросите на изменението на климата, който ще се състои в Ню Йорк на 23 септември, че смята да се присъедини към коалиция на инвеститори, които смятат да се оттърват от общо 50 млрд. долара вложения в изкопаеми гориво. В коалицията влязоха 180 организации и 650 частни лица.

Това става в рамките на международната инициатива Global Divest-Invest, измислена от американски студенти, пише "Ню Йорк Таймс". Платформата предлага възможности за изваждане на активи от отрасли, свързани с полезните изкопание, и влагането им в екологични проекти.

От началото на 2014 г. инвестициите, сред които пенсионни фондове, религиозни организации и университети са вложили в екопроекти, са нараснали двойно.

Шефът на "Рокфелер Брадърс Фънд" Стивън Хайнц каза, че днес и самият Джон Рокфелер би спрял да инвестира в нефтени проекти.

"Ние сме убедени, че ако той беше жив днес, бидейки отговорен бизнесмен, загрижен за бъдещето, той би прекратил бизнеса си с полезни изкопаеми и би инвестирал във възобновяеми енергийни източници.

Фондът е основан от Джон Рокфелер през 1940 г. и към 31 юли 2014 г. в него има активи за 860 млн. долара.

"Наш дълг е опазването на планетата", заяви прапраправнучката на Рокфелер Валери Рокфелер, която е в управата на фонда.

Във вторник в рамките на Генералната асамблея на ООН ще се състои еднодневна среща по въпросите на климата, в която ще вземат участие държавни глави и премиери на 125 страни. това ще е първата подобна конференция на толкова високо равнище след науспешната конференция в Копенхаген през 2009 г.

В неделя в редица държави се състояха шествия в защита на околната среда, чиито участници поискаха са де вземат спешни мерки за борба с глобалното затопляне.

Споделяне

Още от Greenpool

Какво очаквате да свърши служебното правителство?