Романо Проди получи подкрепа от левите партии да остане премиер

Романо Проди получи подкрепа от левите партии да остане премиер
Партиите от управляващата коалиция в Италия се споразумяха около план от 12 точки в подкрепа на Романо Проди, който в сряда подаде оставка заради провала на важен външнополитически вот в парламента.

Депутати от левите партии в коалицията се противопоставиха на разполагането на италиански войски в Афганистан и на планираното разширяване на американската военновъздушна база в Италия.

В четвъртък президентът Джорджо Наполитано започна консултации за изход от политическата криза, а по-късно през нощта премиерът в оставка е предложил план за продължаване на управлението.

Това стана на заседание на лидерите на партиите, влизащи в състава на лявоцентристката коалиция “Съюзът”.

Деветте партии от коалицията "Съюзът" приеха плана и по този начин показаха подкрепата си за Проди и за възможността той да оглави ново италианско правителство. "По този начин Проди си спечели силен мандат, за да продължи дейността на правителството", каза досегашният италиански външен министър Масимо Д'Алема.

Сред 12-те точки в плана на Проди влизат спазването на международните ангажименти, като мисията в Афганистан, по-енергична политика в областта на културата, образованието, новите технологии и изследователската дейност, както и развиване на инфраструктурата, в частност напредък по спорния проект за железопътна линия между Лион и Торино.

В петък италианският президент продължава консултациите с италианските политически лидери във връзка с кризата в страната.

Наполитано трябва да реши дали Проди трябва да иска вот на доверие от парламента за настоящия си кабинет или бъде натоварен да съставя ново правителство.

Притесненията обаче са, че ще бъде изправен пред същите рискове, тъй като управляващата коалиция има крехко мнозинство от само един глас в Сената.

По някои политически решения различията са толкова дълбоки, че е трудно да се прогнозира дали ново правителство на Проди ще е по-стабилно от първото, независимо от това какво казват сега партиите, отбелязва кореспондентът на ББС.

Кабинетът на Проди падна заради двама сенатори комунисти, които се възпротивиха срещу политическото решение на собствените си партии по ключов външнополитически вот в сряда.

Макар че гласуването по двата въпроса не беше формално искане на вот на доверие, външният министър настоя правителството да подаде оставка, ако не успее да получи подкрепа в Сената.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?