Ромпой ще бъде първият президент на ЕС, Катрин Аштън – външен министър

Ромпой ще бъде първият президент на ЕС, Катрин Аштън – външен министър

Белгийският премиер Херман Ван Ромпой е първият председател на Европейския съюз, а британската еврокомисарка по търговията Катрин Аштън - външен министър. В четвъртък лидерите на страните членки постигнаха на среща в Брюксел съгласие около двете кандидатури, съобщиха дипломати.

Ромпой е смятан повече за прагматична, отколкото за харизматична фигура. Докато беше финансов министър на християн-демократичното правителство на Белгия, той заемаше твърда позиция за намаляване на публичния дълг на страната. Кандидатурата му се ползваше с подкрепата на Германия и Франция, a часове преди да бъде избран Ромпой Великобритания се отказа от кандидатурата на бившия премиер Тони Блеър.

Другите кандидати, спрягани за поста, бяха холандският премиер Ян Петер Балкененде, Вайра Вике-Фрайберга - бивш президент на Латвия, и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

България първоначално заяви подкрепата си за кандидатурата на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но преди дни външният министърът обяви, че се обмислят и други варианти, а белгийският премиер "също е фигура, около която ние бихме могли да се обединим, защото има много, които го подкрепят".

Ван Ромпой стана премиер на Белгия преди по-малко от година и доказа, че умело ръководи трудна коалиция, посочва Ройтерс. Той внесе успокоение в езиково и общностно разделената страна, встъпвайки в длъжност през декември 2008 г., след 18-месечна правителствена криза при предшественика му, християндемократа Ив Льотерм.

Херман ван Ромпой е автор на шест книги, активен блогър и майстор на писането на хайку - 17-срични стихове по японски модел, които пише на фламандски език и с които си спечели славата на премиер поет.

Аштън бе подкрепена за външен министър на ЕС от лидерите на европейските социалисти. Тя е представител на британските лейбъристи и стана еврокомисар през 2008 година на мястото на Питър Манделсън.

Други спрягани кандидати за поста бяха финландецът Оли Рен, еврокомисар по разширяването, Масимо Д'Алема, бивш италиански премиер и британският външен министър Дейвид Милибанд, който обаче обяви, че не би заел поста.

Баронеса Аштън има сравнително малък дипломатически опит, но по време на мандата си в Брюксел води редица ключови преговори със световни сили като Китай и Русия.

В горната камара на британския парламент тя изигра решаваща роля за ратифицирането на Лисабонския договор.

ББС отбелязва, че Ромпой и Аштън отговарят на баланса, който лидерите търсеха за двата поста – едната длъжност да получи голяма страна в ЕС, а другата по-малка.

Двата поста се създават съгласно Договора от Лисабон, който ще влезе в сила на 1 декември, и имат за цел да дадат на ЕС по-силен глас в света

Президентската длъжност официално се нарича "председател на Европейския съвет". Мандатът на длъжността ще бъде 2.5 години и един политик ще може да заема длъжността най-много два мандата. Влиянието на този пост, за който се предполага, че ще замени ротационното председателство на ЕС, ще зависи до голяма степен от качествата на избрания президент, отбелязва АП.

Постът на външния министър на ЕС може да се окаже по-влиятелен. Външният министър ще е  зам.-председател на ЕК с мандат 5 години, ще разполага с милиарден бюджет и нова дипломатическа служба с повече от 5000 служители.

Споделяне

Още от Европа