"Росатом" получи първи лиценз за строежа на турската АЕЦ "Аккую"

"Росатом" получи първи лиценз за строежа на турската АЕЦ "Аккую"

Руският ядрен концерн "Росатом" е получил първи лиценз – ограничено разрешително, за строеж на руската АЕЦ "Аккую", съобщи ТАСС, цитирайки компанията.

Документът позволява да се пристъпи към изпълнението на строително-монтажни работи на всички обекти на атомната електроцентрала с изключение на сградата и съоръженията, които са важни за безопасността на "ядрения остров", пояснява "Росатом".

Компанията очаква до средата на 2018 г. да получи основния лиценз за строежа на АЕЦ "Аккую", което ще ѝ позволи да започне съществената част то изграждането на адрената централа.

"Получаването на ограничено разрешително за строеж е важен етап за реализацията на проекта. Ние преминаваме от подготвителния период непосредствено към строителните дейности на площадката, голяма част от които ще бъдат възложени на местни строителни подизпълнители. Следващата ни задача е да получим лиценз за строителство. Искаме да пристъмим във възможно най-кратки срокове към работата по строителството на целия комплекс от сгради и съоръжения на АЕЦ "Аккую", заявява генералният директор на дружеството "Аккую Нюклеър" Юрий Галанчук, цитиран в прессъобщението.

Това е проектната компания, която ще строи и експлоатира турската атомна централа. Тя вече има лицензия за производство на електроенергия в Турция до 15 юни 2066 г.

Междуправителственото споразумение за строежа на АЕЦ "Аккую" бе подписано през 2010 г. Проектът, който се оценява на 20 млрд. долара предвижда изграждането и въвеждането в експлоатация на четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200 с обща мощност от 4800 МВ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?