"Росатом" взе лиценз за строеж на малка АЕЦ в Якутия

"Росатом" взе лиценз за строеж на малка АЕЦ в Якутия

Компанията "Русатом Оверсиз", част от руския ядрен концерн "Росатом", получи от "Ростехнадзор" лиценз за строеж в Якутия на наземна АЕЦ с малка мощност с реактор РИТМ-200Н като инсталираните на ледоразбивачите, съобщиха от дружеството.

Съоръжението ще бъде изградено в селището Уст-Куйга. Началото на строителството е планирано за 2024 г.

"Достигнахме пореден етап в проекта за изграждане на АЕЦ с малка мощност в Якутия – получихме съответния лиценз от "Ростехнадзор". Това е важна крачка по пътя към успешно осъществяване на проекта, който трябва да бъде завършен през 2028 г.", заяви Олег Сиразетдинов, вицепрезидент на "Русатом Оверсиз", цитиран в съобщението.

В края на 2020 г. основният ледоразбивач от ново поколение "Арктика" със същия реактор стана част от руския атомен флот и вече плава по Северния морски път. Още шест реактора РИТМ-200 ще бъдат инсталирани на строящите се ледоразбивачи от проект 22220.

На площадката на централата са завършени голяма част от проучвателните дейности, разработен е предварителният вариант на материалите за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и за обосновка на лицензията. В края на юни 2021 г. в Уст-Куйга бяха проведени и обществени изслушвания по материалите за ОВОС.

Споделяне

Още от Бизнес