Росен Плевнелиев отново призова за модернизиране на армията

Снимка: БГНЕС

В навечерието на празника на българската армия Гергьовден върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев за пореден път призова за модернизацията ѝ.

"Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците от НАТО и да бъде способна да изпълни своите задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край", заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание.

Държавният глава заяви, че разчита на отговорното отношение на всички институции за подкрепа на усилията на щаба на отбраната, на политическото ръководство и на армията за изпълнението на стратегически важната програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г.

Росен Плевнелиев каза, че отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Той посочи, че въпреки трудностите, армията ни изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС и изтъкна, че България е надежден и предвидим партньор.

Членството на страната ни в Организацията на Северно-атлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите въоръжени сили, каза Плевнелиев.

Той допълни, че като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Съюза, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.

Предстоят ни много сериозни задачи по отношение на повишаване на способностите на нашите въоръжени сили, каза президентът и изтъкна необходимостта да се даде приоритет както на модернизацията, така и на кадровата политика. Той заяви още, че България прави необходимите стъпки за повишаване на своите отбранителни способности в съответствие с ресурсните възможности на държавата.

На церемонията президентът Росен Плевнелиев връчи пагони на генерал на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Досегашният директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов, който от 16 юли става заместник-началник на отбраната, получи пагони на вицеадмирал.

Контраадмирал Георги Фиданов - военен представител на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, беше повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов - национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, получи пагони на контраадмирал.

Ген. Константин Попов благодари за оценката от името на повишените в звание и посочи, че това е оценка за българските военнослужещи и за ролята, мястото и значението на Българската армия - една институция, която генерира сигурност и гарантира суверенитет.

Началникът на отбраната увери, че българските военнослужещи ще работят неуморно до постигането на крайната цел - по-модерна и по-силна Българска армия, такава каквато България заслужава.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?