Румъния блокира търговското споразумение на Канада с ЕС, докато не отмени визите за румънци

Титус Корлъцян

Румънският парламент няма да гласува споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, ако не бъдат премахнати визите за румънските граждани, заяви румънският външен министър Титус Корлъцян, цитиран от вестник "Адевърул".

"Потвърждавам, че сме правили и правим постъпки пред канадското правителство за премахване на визите за румънските граждани, след като Европейският парламент одобри много важна резолюция, която определя съвсем ясно принципа на реципрочност. Така, както канадските граждани имат право на свободно движение в Европейския съюз, така и ние в Румъния е естествено да очакваме подобна мярка", заяви Корлъцян за Медифакс от Вашингтон, където придружаваше премиера Виктор Понта.

Министърът добави, че не смята, че румънските парламентаристи биха ратифицирали споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, ако канадските власти не приемат съответната мярка, осигуряваща свободно движение на румънските граждани.

"Фактът, че в случая на Чехия беше приложена тази мярка (премахване на визите - бел. ред) в контекста на сключеното споразумение между ЕС и Канада е важен прецедент за Румъния", добави Корлъцян.

Прага заплаши да не ратифицира споразумението именно заради визовата политика на Канада. През 2009 г. Отава върна изискването за визи чешките граждани, отменено през 2007 г. Това стана заради прекалено големия брой чешки граждани, искащи убежище в Канада. Повечето от тях бяха роми, които твърдяха, че са обект на дискриминация в Чехия. В отговор европейците заплашиха да наложат изискване за европейски визи за канадските граждани, но така и не предприеха конкретни действия.

Сега Отава смята, че реформата на системата за предоставяне на убежище в Канада е решила проблема с неоснователните молби за искане получаване на убежище.

Така румънците и българите останаха единствените граждани на ЕС, които имат нужда от визи, за да пътуват до Канада, след като в петък канадският премиер Стивън Харпър обяви премахване на визовия режим за гражданите на Чехия с цел да се избегне блокиране на споразумението с ЕС.

Досега България не е заела никаква официална позиция по въпроса.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Канада Стивън Харпър подписаха в края на миналата седмица споразумение за свободна търговия. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от парламентите на 28-те членки на ЕС. Страните се надяват да ратифицират документа идната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?