Канада отменя изискването за визи за чешките граждани

Канадският премиер Стивън Харпър обяви, че отпадат входните визи за гражданите на Чехия, съобщи Франс прес.

Целта е да се премахне спънката пред сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада. Отмяната на изискването чехите, които искат да посетя Канада, да имат визи ще влезе в сила в идните седмици, каза Харпър на обща пресконференция в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Новината беше съобщена по повод подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Споразумението предстои да бъде ратифицирано от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Прага заплаши да не го ратифицира именно заради визовата политика на Канада. През 2009 г. Отава върна изискването за визи чешките граждани, отменено през 2007 г. Това стана заради прекалено големия брой чешки граждани, искащи убежище в Канада.

Повечето от тях бяха роми, които твърдяха, че са обект на дискриминация в Чехия. В отговор европейците заплашиха да наложат изискване за европейски визи за канадските граждани, но така и не предприеха конкретни действия.

Сега Отава смята, че реформата на системата за предоставяне на убежище в Канада е решила проблема с неоснователните молби за искане получаване на убежище в Канада.

В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат подобно ограничение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа