Румъния обяви за продан пет компании от отбранителната си промишленост

Румънското министерство на търговията и икономиката предложи за приватизация мажоритарните дялове на пет компании от отбранителната промишленост, предаде Ромпрес.
Предложени за продан са компанията за производство на самолети в Крайова и машинните заводи във Филияш, Марса, Драгашани и Бабени. Заводът във Филияш произвежда, ремонтира и продава военни метални изделия, този в Марша - военни превозни средства, а заводите в Драгашани и Бабени - оръжия и муниции.

Румънската агенция по приватизация обяви, че още две или повече компании от отбранителната промишленост също ще бъдат предложени за приватизация скоро. Преди 1990 г. в румънската отбранителна промишленост работеха 222 000 души, които произвеждаха изделия за износ на стойност над един милиард долара годишно.

Сега в този сектор работят 30 000 души, а износът на година възлиза на няколко десетки милиона долара. Миналата година правителството реши ядрото на румънската отбранителна промишленост да бъде сведено до 19 000 работници, от които 16 000 да са работещите в компанията Ромарм.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?