Румъния предупредена за забавен закон

Европейската комисия предупреди Румъния за неизпълнен ангажимент в борбата с измамите само две седмици преди окончателния доклад на ЕК на 26 септември, предаде Ройтрес. Еврокомисарите по разширяването Оли Рен и по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини са изпратили безпокойството си в писмо до румънското правителство на 8 септември, след като два ключови антикорупционни закона са блокирани в парламента.

Единият законопроект е за създаване за Агенция за прозрачност, чиято цел е да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

"Последните развития в румънските Камара на депутатите и Сенат се оказаха сериозен повод за безпокойство във връзка с ангажимента на всички политически фактори в Румъния за ефективна, постоянна и необратима борба срещу корупцията по високите етажи на властта", се посочва в писмото, цитирано от Ройтрес.

Румъния трябваше да приеме закона за създаване на Агенция за прозрачност до 7 септември, но дискусиите в парламента се забавиха. Депутатите успяха да отрежат текст, който предвиждаше да бъдат контролирани не само имотните декларации на политиците, но и самите финансови и материални придобивки.

В писмото на двамата еврокомисари се посочва още, че поправките, обсъждани от парламента за промяна в процедурата за номиниране на главен прокурор, рискуват да внесат ненужна нестабилност в правната и антикорупционната система.

Ройтерс припомня, че корупцията и организираната престъпност в България и Румъния отдавна са основен проблем, изтъкван от ЕС, заедно с неефективните им и зле организирани селскостопански системи.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?