Румъния се е отказала да взривява ледовете по Дунав

Снимка: БГНЕС

Румънската страна се е отказала от идеята да разбива ледовете в своята част на река Дунав с взривове, предаде БНР във вторник.

От понеделник местните власти в Силистра и Кълъраш водят разговори и синхронизират позиции за взривяването на ледовете за отпушване на течението. За последен път подобни действия са предприемани в румънския и българския участък на реката преди 27 г. след тримесечна ледена блокада.

Намеренията бяха по обяд румънски военни части да започне контролирано взривяване на леда на около 40 км от Силистра, близо до град Черна вода. Операцията обаче е била отменена защото се установено, че създава опасност да пострадат заседнали кораби в района на Черна вода. Затова освобождаването на водите от ледените късове ще стане с ледоразбивач, който ще бъде докаран от Черно море.

В ранния следобед огромни ледени блокове се разцепиха на силистренското пристанище и бавно тръгнаха надолу по течението. Все още обаче реката е изцяло замръзнала в участъка от кея до Промишлената зона на Силистра. В последните часове нивото се повиши с още няколко сантиметра и вече е 653 см. Критичното ниво за Силистра е 777 см.

В понеделник пристанището в Силистра бе разрушено от ледените блокове. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси бяха сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си - дървета, парапети и стълбове. Грамадните ледени парчета откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението. За щастие екипажите не пострадаха.

Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения.

Продължава постоянното наблюдение по Дунав. Нивото на реката се измерва на всеки час.

Десетметров частично увреден участък от защитната дига между селата Айдемир и Сребърна е обезопасен с 250 чувала с пясък, с което е достигната нормалната височина на дигата.

Ремонтът е приключил късно през нощта. Нивото на реката в района леко се е понижило и няма опасност от преливане.

Спокойна е обстановката и в Тутракан. Кметът Димитър Стефанов е поискал 5000 чувала от резерва на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Общината разполага и с необходимите количества пясък за изграждане на временни предпазни диги по Дунав, ако се наложи. Засега нивото на реката край Тутракан е нормално. До достигане на критични параметри има резерв от около 5 метра. Няма опасност от наводнение и в село Пожарево, където брегът е по-нисък.

Споделяне

Още от България