Румъния ще легализира еднополовите граждански съюзи след неуспеха на референдума

Румъния ще легализира еднополовите граждански съюзи след неуспеха на референдума

Управляващата партия в Румъния възнамерява да внесе проектозакон за легализиране на гражданския съюз за еднополови двойки, след като референдум за ограничаване на подобни права не успя да събере достатъчно гласове през уикенда, съобщава Ройтерс, позовавайки се на министър от кабинета.

Референдумът за промяна на конституцията, за да се предотврати възможността за легализиране на еднополовите бракове, беше възприеман като ключов тест за популярността на управляващата Социалдемократическа партия (СДП).

В гласуването обаче участваха само 21 процента от имащите право на глас, а за да бъде при призната валидността му бяха необходими най-малко 30 процента.

Делегираният министър за европейските въпроси Виктор Негреску заяви днес в интервю за Аджерпрес, че проектозакон за гражданските партньорства ще бъде внесен в парламента следващата седмица.

"Този проктозакон е финализиран (. . .) моите колеги парламентаристи ще го внесат в парламента тази седмица ( . . .) Много социални и политически фактори подчертават необходимостта от намиране на нова законова рамка, която да регулира живота на несемейните двойки, като в този смисъл се лансира идеята за гражданско партньорство", посочи той.

По-рано тази година страната беше принудена от Европейския съд да даде право на пребиваване на еднополови съпрузи, сключили брак в други членки на Европейския съюз.
Предишни опити за легализиране на гражданските съюз не получиха одобрението на правните комисии в парламента.

Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., десетилетия по-късно от съседните ѝ страни, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа