Румъния сваля от 16% на 10% данъка върху доходите

Румъния сваля от 16% на 10% данъка върху доходите

От 1 януари 2018 г. ставката на плоския данък върху доходите в Румъния се изравнява с тази в България – 10%, съобщиха румънски медии.

Финансовият министър на страната Виорел Щефан е заявил, че от 1 януари 2018 година размерът на плоския данък ще бъде намален на 10% вместо сегашните 16%, съобщава местният в. "Капитал", цитиран от БТА. Изданието пише още, че на среща между управляващите и бизнеса вчера е обсъдено от догодина доходите до 2000 леи (865 лева) да станат необлагаеми. Това обаче не означава, че се отменя плоският данък.

В същото време финансовият министър е окачестви като "абсурдни" появилите се информация за "национализация" на частните пенсионни фондове, пише в. "Зиарул финанчиар".

Изданието "Економика"отбелязва, че ден по-рано администраторът на частните пенсии "НН Пенсии" е разпространил писмо към клиентите си във връзка с информация за възможно национализиране на частните пенсии. От администратора посочиха, че са разпространили писмото, след като от ръководството на Националнолибералната партия неотдавна са повдигнали тази тема и поради тази причина е бил необходим официален отговор от страна на управляващите за изясняване на ситуацията.

Финансовият министър Виорел Щефан каза на правителствено заседание в сряда, че информацията, че кабинетът възнамерява да "национализира" частните пенсии, е абсурдна и неоснователна. Министърът посочи, че няма никакво политическо, икономическо, финансово или бюджетно основание, което да предизвика тази мярка. Според министъра вторият пенсионен стълб е успешна финансова схема и ще осигури значителна пенсия в допълнение на пенсиите от държавната система.

Подобен дебат за „национализация“ на втория пенсионен стълб в последните години се водеше и в България.

Споделяне

Още от Бизнес