Румъния задържа заподозрян в тероризъм сириец преди да влезе в България

Мъж от сирийски произход, за който румънските власти смятат, че е част от терористична мрежа, беше заловен от румънската гранична полиция при опит да влезе нелегално в България, съобщи румънската телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Мъжът е бил задържан рано тази сутрин само на десетина метра от границата с България близо до граничния пункт Вама Веке (Югоизточна Румъния). Телевизията отбелязва, че става дума за 28-годишен мъж, който заявил, че е сирийски гражданин и че бил тръгнал от Германия към България.

Първоначалното разследване е показало, че той е влязъл легално в Румъния с временна лична карта, издадена от германските власти. Затова румънските полицаи били озадачени от факта, че се е опитал да премине нелегално границата.

Мъжът бил добре облечен, носел в себе си молитвена книга, документи за самоличност, тефтер с телефонни номера, визитни картички, мобилен телефон и сим карта, съобщава Аджерпрес.

Той казал, че пътувал от Германия до Унгария на автостоп в един камион, но се скарал с шофьора, който му поискал твърде голяма сума, за да го закара до България.

Срещу заподозрения ще бъде образувано досъдебно производство за опит за нелегално преминаване на границата.

Споделяне

Още от Балкани