Румъния задържа заподозрян в тероризъм сириец преди да влезе в България

Мъж от сирийски произход, за който румънските власти смятат, че е част от терористична мрежа, беше заловен от румънската гранична полиция при опит да влезе нелегално в България, съобщи румънската телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Мъжът е бил задържан рано тази сутрин само на десетина метра от границата с България близо до граничния пункт Вама Веке (Югоизточна Румъния). Телевизията отбелязва, че става дума за 28-годишен мъж, който заявил, че е сирийски гражданин и че бил тръгнал от Германия към България.

Първоначалното разследване е показало, че той е влязъл легално в Румъния с временна лична карта, издадена от германските власти. Затова румънските полицаи били озадачени от факта, че се е опитал да премине нелегално границата.

Мъжът бил добре облечен, носел в себе си молитвена книга, документи за самоличност, тефтер с телефонни номера, визитни картички, мобилен телефон и сим карта, съобщава Аджерпрес.

Той казал, че пътувал от Германия до Унгария на автостоп в един камион, но се скарал с шофьора, който му поискал твърде голяма сума, за да го закара до България.

Срещу заподозрения ще бъде образувано досъдебно производство за опит за нелегално преминаване на границата.

Споделяне
Още от Балкани

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?