Румънската премиерка уволнява министрите на вътрешните и на външните работи

Виорика Дънчила

Румънската министър-председателка Виорика Дънчила каза, че ще уволни министърката на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану, защото нямат одобрението на обществото, съобщи ДПА.

Дънчила, която е от управляващата Социалдемократическа партия, не посочи конкретна причина за освобождаването на министрите, но не отправи и обвинения към тях.

След разговор с Дънчила Кармен Дан е подала оставка.

Рамона Мънеску от коалиционния партньор на СДП - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), ще бъде назначена за външен министър, а сенатора от СДП Николае Мога ще поеме вътрешното министерство.

ДПА цитира румънски медии, според които министрите на външните и на вътрешните работи са организирали европейските избори на 26 май, които са протекли хаотично на някои места. В редица румънски посолства е имало напрежение, докато служителите са се опитвали да се справят с наплива на голям брой желаещи да гласуват на европейските избори.

Дан бе критикувана след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени протести през август.

Дънчила се опитва да подобри имиджа на партията си преди президентските избори на 10 ноември, казват румънски политически анализатори, цитирани от ДПА. Партийният лидер Ливиу Драгня бе осъден за корупция през май и е в затвора за 3 години и половина.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят