Румънски евродепутати: Докладът на ЕК е лош и нечестен

Само дни преди Европейската комисия (EK) да публикува редовния си доклад за представянето на България и Румъния, румънски евродепутати остро разкритикуваха в проекта като непоследователен и нечестен. Според тях Букурещ може просто „да отхвърли" доклада, ако не бъдат направени значителни промени, съобщава EurActiv.

Единадесетте румънски евродепутати от Групата на социалистите и демократите в ЕП разпространиха изявление, в което изразяват "сериозна тревога" относно черновата на доклада, която според тях е с лошо качество.

"Може да се стигне до ситуация, в която и Европейският парламент, и румънското правителство да отхвърлят доклада изцяло като недемократичен и контрапродуктивен в борбата с корупцията", предупреждават румънските представители.

Докладът за състоянието на съдебната реформа и борбата с корупцията в България и Румъния по механизма за сътрудничество и контрол ще бъде публикуван на 22 юли.

Евродепутатите обвиняват комисията, че не е предложила никаква техническа или финансова помощ в рамките на механизма. Поради липсата на сътрудничество "Комисията трябва да поеме своята част от вината за липсата на прогрес", заявяват депутатите.

В частност единадесетте депутати се възмущават от искането на ЕК румънският парламент да одобрява обвинения на прокуратурата без да има възможност да ги отхвърля. В близкото минало румънският парламент прикриваше високопоставени лица от разследвания за корупция.

Освен това ЕК е критикувана, че оказва натиск върху партиите да изоставят идеологическите си различия по време на законотворческия процес.

Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че няма да коментира мнението на румънските евродепутати, тъй като не знае върху коя от черновите на доклада базира изявлението им, а "единственият доклад, който има значение, е този, който ще бъде обнародван на 22 юли". Той допълни, че всички предишни подобни доклади на ЕК са били изцяло приети от румънското правителство, а и всички страни членки са били единодушни по съдържанието им.

EurActiv посочва, че "България е доволна от своя доклад": българските представители са реагирали по-благосклонно на "черновата" на доклада, отнасящ се до напредъка на страната по шестте проблемни показателя, най-вече заради това, че в него не се съдържа препоръка за задействане на предпазна клауза за правосъдието.

Цитирани са градският прокурор на София Николай Кокинов, според когото липсата на клауза е "признание за работата на българската прокуратура", правосъдният министър в оставка Миглена Тачева, според която докладът е "добър", както и министърът по европейските въпроси в оставка Гергана Паси, която го определи като "много по-добър от това, което можеше да е".

EurActiv цитира вицепремиера по управлението на европейските фондове Меглена Плугчиева в нейната категоричност, че тазгодишният доклад е много по-добър от миналогодишния: "Оставили сме една много добра база, на която новото правителство може да надгражда, така че през 2010 година Механизмът за сътрудничество и партньорство да бъде премахнат".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?