Румънски вестници за "зеленчукова война през Дунава"

Изглед от пазара в Калафат

Български фермери са лансирали петиция срещу евтините румънски зеленчуци, продавани в България. Те заплашват с блокиране на моста Видин-Калафат, съобщават румънските вестници "Гъндул" и "Адевърул", цитирани в четвъртък от БТА.

С откриването на втория мост на река Дунав между Румъния и България в средата на юни, търговията в района се увеличи, но се появиха и проблеми. Производителите на зеленчуци от Капитановци представиха протестна петиция срещу евтините румънски зеленчуци, продавани в България, пишат вестниците, като цитират кмета на селото.

Докато земеделците в България твърдят, че румънци правят дъмпинг на цените, фермерите в Калафат им противоречат и твърдят, че не са преминавали моста, за да продават продукцията си.

"Българите са тези, които идват при нас в Калафат, за да купят зеленчуци", цитира "Адевърул" местен производител. По думите на Йон Митрика един килограм домати в Калафат струва един лев, а в България - едно евро.

Кметът на Калафат Мирча Гуца казва, че местният пазар е най-добре развитият в окръга, но уточнява, че румънските производители не са преминавали моста, за да продават стоката си. По думите му пазарът в Калафат "е пълен с българи, откакто бе отворен мостът".

"Адевърул" цитира и други местни производители, които отричат да са предлагали стоката си в България, а посочват, че българите са тези, които идват да купуват по-евтини зеленчуци в Румъния.

Статията в "Адевърул" е озаглавена "зеленчукова война през Дунава".

Споделяне

Още от Балкани