Румънски закон насърчава шпионирането между съседи

Проектозакон в Румъния, насърчаващ "шпионирането" между съседи, за да се сигнализира за престоя в жилищна сграда на лице, което официално не живее там, предизвика бурни реакции днес, предаде АФП, цитирана от БТА.

Опозицията и медиите обвиняват властите, че искат да превърнат румънците в "народ от доносници".

Според текста на проектозакона, одобрен от правителство, всяко лице трябва да уведомява писмено домоуправителя за намерението си да приеме в апартамента си приятел или роднина.

Ако собственикът или наемател на жилището не направи това, съседите му са упълномощени да го издадат на домоуправителя. В случай че престоят на гостенина надхвърли 15 дни, той трябва да плати част от таксите за кооперацията.

Според правителството този проектозакон би трябвало да позволи по-добро разпределение на таксите за кооперацията в момент, когато все повече румънци вече не могат да си плащат сметките за газ и електричество.

Това е по-лошо отколкото по време на комунистическия режим, отбелязват с възмущение румънските вестници и посочват, че този проектозакон засяга личния живот на хората.

Правителството претендира, че иска интеграция в ЕС, а приема закони, които целят да трансформират Румъния в страна на доносници, каза депутатката от Националнолибералната партия Мона Мушка.

Този текст показва, че за социалдемократическото правителство правата на човека представляват само незадължително понятие, каза Йожен Николаеску, депутат от същата партия.

Според депутата Емил Бок от Демократическата партия проектозаконът, който трябва да бъде внесен в парламента, издава комунистическия манталитет на правителството.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: