Румънските медии: Мафията поставя в опасност България за ЕС

Румъния, която се опасява, че зарази изоставането си от София към ЕС може да бъде отделена и приета по-късно, коментира скандалите в България след остро критичния доклад на евроексперти за борбата с престъпността.

Неуспехите на София в борбата с престъпността може да отложат присъединяването на България към Европейския съюз с една година, пише в заглавие румънският вестник Адевърул, като се позовава на изявлението на българския министър по европейските въпроси Меглена Кунева пред радио Нова Европа.

Вестник Евениментул зилей пише в заглавие по същата тема, че мафията поставя в опасност присъединяването на България. Неуспехът на България в борбата с престъпността може да доведе до отлагане на присъединяването на страната към Европейския съюз с една година след първоначално определената дата 2007 година, посочва румънският вестник, цитирайки също министър Кунева.

Според доклад на ЕС за мониторинг, осъществен от група независими експерти, България е най-слабото звено в регионалните структури за борба с организираната престъпност, пише още вестникът. България е критикувана за начина, по който изпълнява ангажиментите си в рамките на преговорите по глава Правосъдие и вътрешни работи, а основните упреци са свързани с липсата на адекватно законодателство за борба с организираната престъпност и корупцията в правосъдието, посочва Евениментул зилей.

Предупреждение за България. Съдебната система може да забави присъединяването към ЕС, посочва в заглавие и вестник Ромъния либера в материал по същата тема. Серия от зрелищни убийства доведоха до смъртта на десетки в България, а полицията обяснява, че това е война между престъпни групировки, замесени в трафика на наркотици, контрабанда и проституция, пише още румънският вестник.

По БТА

Споделяне

Още от България