Румънският конституционен съд потвърди отстраняването на президента

Румънският конституционен съд постанови, че парламентът правомерно е отстранил от президентския пост в четвъртък Траян Бъсеску и председателят на Сената временно ще изпълнява тази длъжност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В четвъртък 322 депутати гласуваха "за" срещу 108 "против" отстраняването на Бъсеску заради обвинения в злоупотреба със служебното му положение и нарушаване на конституцията.

Според румънските закони парламентът може да отстрани президента за 30 дни и да организира референдум за отстраняването му от поста, на който повече от половината гласували румънци трябва да решат дали той да бъде отстранен.

По-рано Конституционният съд бе решил, че няма доказателства в подкрепа на обвинения срещу Бъсеску. Това съдебно решение имаше препоръчителен характер, а не задължителен.   

Бъсеску отхвърли обвиненията и беше обещал, че ще подаде оставка веднага след вота на парламента и ще бъдат насрочени нови президентски избори, в които той ще участва.

В петък обаче не е ясно дали Бъсеску планира да подаде оставка, както бе казал.

Кметът на Букурещ Адриан Видяну, съюзник на Бъсеску, каза, че имало проектозакон, подготвен от опонентите на президента, с който да се предотврати кандидатирането на Бъсеску за нов мандат, ако той подаде оставка.

След вчерашния вот на парламента хиляди поддръжници на Бъсеску се събраха в центъра на Букурещ.

Временно изпълняващият длъжността президент е председателят на Сената Николае Вакарою (63 г.), който е бивш премиер. Той е член на опозиционната Социалдемократическа партия.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?