Румънският парламент гласува в четвъртък искането за импийчмънт на Бъсеску

Румънският парламент ще се събере в четвъртък, за да гласува за евентуалното отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според процедурата, след като бъде прочетено искането за отстраняване на президента, заключенията на специалната парламентарна анкетна комисия за извършените от него нарушения и мнението на Конституционния съд, всяка парламентарна група ще има право да изрази мнението си.

Бъсеску може да вземе думата в който и да е момент, за да отговори на отправените срещу него обвинения в нарушаване на конституцията.

Президентът още не е потвърдил ще присъства ли на заседанието, но бе съобщено, че отменя официалното си посещение в Македония, предвидено за четвъртък и петък.

Искането за импийчмънт на президента ще бъде подложено на тайно гласуване. За да бъде прието, за него трябва да гласуват 235 депутати, т.е. 50% плюс един глас от 469 депутати и сенатори.

В случай на положителен вот, въпросът трябва да бъде подложен и на референдум в срок от 30 дни.

Бъсеску обяви във вторник, че ще подаде оставка "пет минути след евентуално гласуване на парламента в подкрепа на отстраняването му", в резултат на което няма да бъде необходимо свикването на референдум.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?