Румънският външен министър загуби кметските избори в Букурещ

Досегашният кмет на Букурещ Траян Бъсеску - кандидат и лидер на опозиционната Демократическа партия - бе преизбран още на първия тур на състоялите се в неделя местни избори в Румъния, сочат резултатите от екзитпола, съобщени късно снощи от частната телевизия Антена 1.

Според тях, 59,3 на сто от избирателите са гласували за Бъсеску, а кандидатът на управляващата Социалдемократическа партия и външен министър Мирча Джеоана е бил подкрепен от 29,6 на сто от гласувалите.

Благодаря на жителите на Букурещ, които имаха смелостта да ми поверят втори мандат и успяха да направят разлика между кандидат, способен на работи за благото на столицата и кандидат, дошъл само с празни обещания, заяви Бъсеску веднага след оповестяването на предварителните резултати.

Джеона от своя страна призна, че е малко разочарован и обезсърчен, но допълни, че екипът му ще приеме този труден момент със спортен дух. Той увери, че още в понеделник се връща в министерството на външните работи.

Този мандат започва в Румъния и ще приключи в Европейския съюз, към който страната ни ще се присъедини през 2007 година, заяви премиерът Адриан Нъстасе.

Коалицията Справедливост и истина, обединяваща опозиционните Демократическа и Национално-либерална партии печели мнозинство в общинския съвет на столицата - около 54 процента от гласовете. Управляващите печелят 30 на сто.

Изборите за местната власт са смятани за генерална репетиция преди насрочените за края на годината парламентарни и президентски избори, отбелязва.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: