Румънското правителство падна след вот на недоверие

Социалдемократите свалиха подкрепата от кабинета на Гриндяну

Сорин Гриндяну, сн: ЕПА/БГНЕС
Румънският парламент свали от власт правителството на Сорин Гриндяну, който загуби подкрепата на партията си, но отказа да се оттегли сам. 
 
"За" оставката на Гриндяну и кабинета му гласуваха 241 депутати при необходими 233, а само 7 бяха "против". В гласуването участваха само представители на партиите от управляващата коалиция – Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). 
 
Опозиционните партии не участваха във вота, тъй като според тях става въпрос за вътрешнопартийни спорове.
 
Гриндяну, който оцеля на поста си след безпрецедентни граждански протести, загуби доверието на социалдемократите и бе изключен от партията си. Той обаче отказа да се оттегли и на свой ред поиска оставката на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, като го обвини, че иска "да концентрира цялата власт в ръцете си". 
 
Драгня не стана премиер, тъй като е осъден за изборни измами, а в момента срещу него тече дело за злоупотреба с власт – обвинения, които той отрича. 
 
Предложението за сваляне на кабинета на Гриндяну бе внесено от двете партии от управляващата коалиция - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите, които разполагат с общо 247 места в 465-членния парламент.
 
След вота на недоверия Гриндяну съобщи, че Социалдемократическата партия трябва да остане единна.
 
"СДП не означава нито Ливиу Драгня, нито Сорин Гриндяну. Тази партия трябва да остане единна", каза Гриндяну. 
 
Той уточни, че ще изпълнява задълженията си докрай, до тогава докато страната няма функциониращо правителство.
 
"Надявам се днешният вот в парламента да не бъде голяма грешка, а СДП да определи бъдещия премиер. Важно е да излезем от тази задънена улица", каза още Гриндяну.
 
Това е втората съществена криза, през която преминава СДП от повторното си идване на власт през декември, по-малко от година, след като трябваше да се оттегли доброволно от властта заради протести, повод за които стана пожар в нощен клуб, при който загинаха десетки. 
 
През февруари правителството беше принудено да се откаже от проектозакон облекчаващ антикорупционното законодателство. 
 
Тогава страната бе обхваната от демонстрации, след като правителството на премиера Сорин Гриндяну прие постановление за декриминализиране на злоупотребите със служебно положение, ако става въпрос за суми под 200 000 леи (близо 87 000 лева).
 
Впоследствие коалиционният кабинет на социалдемократите и либералите оттегли спорния нормативен акт, но протестите не спряха. 
Споделяне

Още от Европа