Румънците отново демонстрираха, управляващите готвят контрапротест

Румънците отново демонстрираха, управляващите готвят контрапротест

Стотици румънци излязоха в неделя на нов протест в столицата Букурещ, съобщи Асошиейтед прес.

 

Те искат да окажат натиск върху правителството да се откаже от планираното преструктуриране на правосъдната система. Според тях предложенията за промени в правосъдното законодателство ще направят трудно наказването на корупцията по високите етажи на властта.

Демонстрантите развяваха знамена пред правителствените офиси и скандираха "Оставка!" и "Правосъдие, не корупция".

"Политическата класа иска да унищожи Румъния и върховенството на закона. Единственото решение за нас е да протестираме", каза Мариан Радуна, 37-годишен инженер, участник в протеста.

Високопоставени членове на управляващата коалиция от леви партии, включително председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, са разследвани за корупция.

Драгня не може да бъде премиер, понеже през 2016 г. бе осъден за изборни измами. Неговите съюзници твърдят, че съдебното преследване е политически мотивирано.

Същевременно, заместник-генералният секретар на СДП Кодрин Щефанеску каза, че партията ще организира контрапротести в Букурещ и други градове тази седмица срещу това, което той нарича "паралелна държава".

С този израз партията и нейните съюзници наричат правосъдната система и румънския президент Клаус Йоханис, който е съюзник на опозицията.

В събота няколко демонстранти влязоха в стълкновения с полицията на Площада на победата, където от януари се провеждат редовно демонстрации. Причината за напрежението този път бяха плановете на кметицата на Букурещ Габриела Фиря да използва мястото за коледен базар.


Демонстрантите разглобиха там скелета и огради и дори премиерът Михай Тудосе разкритикува плановете на кметицата, която е високопоставен член на СДП. В крайна сметка тя каза, че ще премести коледния базар на друго място.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?