Румен Миланов лансира идеята за нов вицепремиер - "шапка" на службите

Румен Миланов лансира идеята за нов вицепремиер - "шапка" на службите

Възможно е нов силов вицепремиер, различен от вътрешния министър, да се грижи за координацията между спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им. Тази идея лансира в ефира "Дарик радио" в събота Румен Миланов, директор на Центъра за борба с корупцията към Министерски съвет (известен като БОРКОР) и ръководител на работната група, която подготвя закон за уреждане на сектора "Сигурност".


Координацията на спецслужбите беше в основата на поредица пререкания между институциите. Преди седмица зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков излезе с критична статия, в която определи проекта на закон за сигурност като неразумен, "нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции".

Вучков критикува и идеята за "министър без портфейл", който да представлява интересите на разузнаването и контраразузнаването (Националната разузнавателна служба и Държавна агенция "Национална сигурност"), защото тези две служби имат нужда от професионални ръководители, но не и от "свой" министър, който е висша политическа фигура. "Подхлъзването" на разузнаването и ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинена на конюнктурната политическа ситуация, е опасно", смята Вучков.

Миланов от своя страна в събота посочи, че има различни варианти за ръководството на спецслужбите. За да защити идеята си шефът на БОРКОР изброи и опит на други държави - като Германия, където министър без портфейл координираше службите, както и Унгария, където службата за защита на конституцията се защитава от министъра на вътрешните работи.

Попитан дали този вицепремиер трябва да е различен от вътрешния министър, който и в момента се грижи за координацията между службите, Миланов каза, че, ако сегашната ситуация се приеме за най-оптималния модел, може и да се запази. "За мен най-добрият вариант е вицепремиер, който да координира всички служби, не да ги командва", заяви той.

Според редица източници именно Миланов се готви да стане т.нар. “шапка” на службите, получавайки вицепремиерско място в кабинета “Борисов”.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?