Румен Ненков: Не съм кандидат за председател на ВКС и няма да бъда

Румен Ненков

"Не съм кандидат за председател на Върховния касационен съд и няма да бъда кандидат", заяви конституционният съдия Румен Ненков във вторник пред "Правен свят". Името му упорито се спрягаше като една от силните кандидатури в предстоящата надпревара за шефския пост във ВКС.

 

Ненков обаче реагира на тази информация с коментар, че "чувството му за справедливост е страшно накърнено."


"Възмутен съм, защото името ми е свързано с една борба между други кандидати. Нещо повече, правят се непочтени намеци за моя партийна обвързаност. Искам само да кажа, че когато станах съдия във ВКС, синът ми беше на 9 години, а когато станах зам.-председател на ВКС нямаше още ГЕРБ. Нямам партийна подкрепа, ако имах, щях да бъда кандидат през 2007 г., но не бях", казва Ненков, чийто син Александър Ненков е народен представител от ГЕРБ.

"Няма какво да се лъжем, при сега действащия закон никой не може да бъде избран, без задкулисно споразумение, защото за избора се изисква мнозинство от 2/3. Иначе, аз наистина съм за реалната конкуренция и почтено състезание, в което в случая няма да участвам", казва още Ненков.


"За мен е абсолютен цинизъм да се твърди, че т. нар. профил на председателя на ВКС е приложим за сегашните избори, но не е бил приложим за предходните. Като изключим Румен Янков, през годините председатели на върховните съдилища ставаха хора, които не бяха написали едно съдебно решение, а главни прокурори – хора, които не бяха написали един обвинителен акт", коментира Ненков пред "Правен свят".

Споделяне

Още по темата

Още от България