Румен Овчаров удължи отпуска си до събота

Румен Овчаров удължи отпуска си до събота

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е удължил неплатения си отпуск до 2 юни включително, съобщиха в понеделник следобед от пресслужбата на ведомството му. Оттам за Mediapool обясниха, че Овчаров е бил за кратко сутринта в министерството, за да подготви молбата си и след като я е депозирал при премиера, е напуснал сградата.

Докато е в принудителен отпуск заради мегаскандала с шефа на националното следствие Ангел Александров, Овчаров ще бъде заместван от зам.-министър Анна Янева.  

Миналата седмица премиерът Сергей Станишев заяви, че в началото на тази седмица ще реши дали и с колко да бъде удължен отпускът на Овчаров, който излезе в принудителна почивка до 28 май заради корупционния скандал.

Решението за Овчаров ще е свързано с прокурорската проверка по взаимните обвинения, отправени между министъра и директора на НСлС миналия месец. Проверката приключва в понеделник, но официалните резултати ще бъдат обявени в четвъртък, до когато трябва да се напишат и мотивите за прекратяването ѝ.   

Независимо от изхода на проверката е възможно министър Овчаров да бъде отстранен окончателно от правителството в рамките на очакваните рокади. Смените ще бъдат обсъдени от Съвета на тройната коалиция, за който все още не е ясно кога ще се проведе. Може да е още тази седмица, а може и следващата. Премиерът не желае да бърза, за да не изглеждат рокадите под натиск или вследствие на поражението на партията му – БСП, на изборите за Европейски парламент от 20 май, което Станишев не признава за такова. Резултатите ще бъдат обсъдени на партиен пленум в края на седмицата, когато се очаква привържениците на Овчаров да окажат отпор на натиска за махането му.

Споделяне

Още от България