Румен Петков: МВР работи на магия

Румен Петков: МВР работи на магия

Министерството на вътрешните работи на европейска България работи на магия. В същото време обаче държавата ни е далеч  зад първенците по престъпления на глава от населението сред останалите страни-членки. Това стана ясно от отчета на вътрешния министър Румен Петков за двете години, в които той и екипът му властват на „Шести септември”. 

Уточнявайки, че не е наивник и надявайки се да бъде правилно разбран, Петков не пропусна да отчете, че е в продължение на две години се внушавало, че страната ни няма да влезе в ЕС заради МВР. След това се внушавало, че България ще се присъедини към общността при унизителни условия. Внушенията продължили с това, че  ще ни бъдат наложени „санкциониращи инструменти” пак заради МВР. „Не съм впечатлен, нито изненадан от това, че всички, правили такива внушения, не намериха една дума в устата си, за да благодарят на всичките тази служители на МВР, които работят в ... едно състояние на унизително материално-техническо обезпечаване”, каза Петков.

Над 40 на сто от автопарка на министерството бил съставен от лади, а в Столичната дирекция на полицията за последните години са купени пет чифта белезници. „И вие добре разбирате, че когато в едно министерство като вътрешното 80% от бюджета се изразходва за фонд работна заплата и за плащане на данъчни осигуровки – другото се прави на магия. А магията е в душите и сърцата на същите тези хора, на който никой не намери една дума да благодари”, недоволен е от отношението на критиците към полицаите Петков. На него му се иска някой ден да се намери поне едно средство за масова информация, което да се обърне към тези служители с благодарност – не заради министъра. „Той е за това - да бъде плют, но тези хора всеки ден залагат себе си заради обществото и заради държавата и може би е редно макар и рядко да им благодарим", призовава Петков.

Пиарите на министъра, организирали отчета му в неделя, явно бяха пропуснали да го посъветват да не дава примери с полицейските лади,  някои от които са били и милиционерски. Служебните автомобили на Петков и тези на шефа на полицията Валентин Петров, закупени със средства на МВР, са на стойността на автопарка на няколко средно големи областни дирекции на полицията.  

Петков бил наясно, че ведомството му не е отговорило на очакванията на гражданите, но му се иска да се прави адекватно сравнение на обективните реалности в България и в останалите страни-членки на ЕС. Той отбеляза, че работата на районните инспектори не е на ниво. Те трябва да са в състояние във всеки един момент да идентифицират възможните източници на напрежение и проблеми в своя район. Това е задължение на началниците на областните дирекции и  РПУ-ата, заяви  Петков. Той смята, че се е направило много в координацията и обмена информация между различните полицейски служби.

За да ни станат ясни несъмнено важните неща, изброени по-горе, Румен Петков отдели пет минути. Преди това бяха представени новите_униформи на полицаите (за които тепърва ще се обявява конкурс), предшествани от любимата МВР-статистика.  

Според цифрите конвенционалната престъпност у нас е поддържана на близко и под средното ниво за страна-членка на ЕС в периода от август 2005 досега. За пример в Германия имало около 8 хиляди престъпления на 100 хиляди души, докато у нас те са около 1700. Наблюдава се и тенденция за намаляване на престъпленията срещу личността с над 5 процента спрямо регистрираните през периода 2003-2005 година.

С близо 4 процента са намалели умишлените убийства, спад има и при опитите за убийства, отчете още вътрешният министър. Кражбите на и от автомобили са намалели с около 33 на сто за последните две години.

Според Петков в областта на борбата с организираната престъпност има изключително добро съдействие между МВР, прокуратурата и Министерството на финансите. В резултат на това е пресечена дейността на 342 организирани престъпни групи, 1551 лица са привлечени като обвиняеми и са предотвратени щети за икономиката за над 57 милиона лева.

Пълната_статистика_на_МВР

Споделяне

Още от България